X

Ministrul Educatiei Anunta o Noua Hotarare de Guvern IMPORTANTA pentru Invatamantul Romanesc!

Ministrul Educatiei anunta o noua Hotarare de Guvern foarte importanta pentru Romania, iar asta deoarece ea aduce in atentia noastra Ligia Deca aduce masurile care sunt luate pentru mediul academic din Romania in domeniul eticii si deontologiei universitare, dupa cum puteti vedea acum mai jos.

Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial mai jos despre felul in care trebuie respectate etica si deontologia in domeniul universitar, dar si cum sunt diferentiate abaterile disciplinare pentru profesorii si studentii care predau in universitati, sau care urmeaza cursurile universitatilor din toata Romania.

“Am pus în consultare publică proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea Codului-cadru de etică și deontologie universitară! Prin adoptarea Legii învățământului superior nr. 199/2023 a fost introdus un cadru legislativ mai coerent în ceea ce privește respectarea eticii și deontologiei universitare. Astfel, normele de etică și deontologie universitară sunt clar stabilite și bine diferențiate de abaterile disciplinare.

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Codului-cadru de etică și deontologie universitară, act subsecvent Legii învățământului superior, reprezintă un document important în baza căruia politicile de etică și deontologie universitară vor fi transpuse la nivel național. Instituțiile de învățământ superior vor adopta coduri la nivel instituțional, în vederea respectării principiului autonomiei instituționale și a libertății academice, respectând codul-cadru menționat anterior.

Cele mai importante aspecte ale proiectului de cod-cadru: Sistemul de sancțiuni aplicabile tuturor părților implicate în procesul educațional este mai clar. Va exista, în premieră, un set de standarde de referință de etică și deontologie universitară în management universitar. Procesul decizional cu privire la abaterile de la normele de etică și deontologie universitară a fost etapizat și îmbunătățit. Ulterior adoptării Codului-cadru de etică și deontologie universitară.

Funcționarea comisiilor de etică universitară va fi reglementată în baza unui regulament-cadru privind organizarea și funcționarea acestora, adoptat prin ordin de ministru. Prezentul Cod are drept scop creșterea calității în procesul educațional și de cercetare, precum și o consolidarea unui climat de încredere și respect la nivelul comunităților universitare, prin reglementarea conduitei tuturor membrilor comunității academice din cadrul instituțiilor de învățământ superior.

Furnizând principii și valori pe baza cărora se pot stabili modele de comportament, de coeziune și de valorizare a potențialului comunității academice. Responsabilitatea și obligativitatea respectării normelor de etică și deontologie universitară revine tuturor membrilor comunității academice din cadrul fiecărei instituții de învățământ superior, în contextul răspunderii publice a instituțiilor de învățământ.”

This post was last modified on ian. 26, 2024, 6:52 PM 18:52

Disqus Comments Loading...