Ministerul Apararii vorbeste in mod oficial despre o misiune foarte importanta care a fost derulata de catre militarii romani in plin razboi intre Ucraina si Rusia, iar asta pentru ca Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, a derulat prima misiune de monitorizare in zona de responsabilitate a Fortelor Navale Romane.
Ministerul Apararii a intrat recent in posesia acestui vanator de mine, iar acum a inceput sa-l foloseasca pentru misiunile de descoperire a minelor aflate in deriva aproape de teritoriul tarii noastre, detectarea celor care prezinta unr isc fiind importanta pentru evitarea tragediilor pe mare cu nave comerciale.
“Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a executat joi, 25 ianuarie, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române din Marea Neagră, prima misiune specifică de monitorizare și de cercetare împotriva pericolelor de navigație. Cea mai nouă capabilitate de luptă din serviciul Forțelor Navale a fost integrată, astfel, în pachetul de forțe pus la dispoziție pentru desfășurarea de acțiuni de cercetare a spațiului maritim din proximitatea litoralului românesc.
In vederea identificării minelor marine aflate în derivă, provenite din zona de nord a Mării Negre. Alături de vânătorul de mine M 270, au mai desfășurat joi, 25 ianuarie, misiuni de monitorizare a traficului maritim nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, nava purtătoare de rachete 190 „Pescărușul” și remorcherul maritim pentru port și radă 105 „Vânjosul”.
Un elicopter IAR-330 Puma Naval a executat o misiune de cercetare aeriană și de observare contra minelor marine în raioane maritime din zona de responsabilitate. Activitatea desfășurată pentru prima dată de vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” se înscrie în seria acțiunilor desfășurate în mod sistematic de Forțele Navale Române, odată cu adaptarea rapidă a planurilor de activități și procedurilor operaționale la situația actuală de securitate.
După declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022. Aceste măsuri au fost luate pentru asigurarea unui răspuns eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice. Pachetul de forțe pus la dispoziție de Forțele Navale Române pentru activitățile de monitorizare este format din nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval.
Drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și un centrul de date pentru lupta contra minelor. Prin rotație, navele militare maritime și elicopterele Puma Naval au planificate activități de monitorizare și cercetare, pentru detectarea și limitarea pericolului de mine și pentru asigurarea navigației în siguranță a tuturor navelor aflate în tranzit către și dinspre porturile românești de la Marea Neagră.”
This post was last modified on ian. 29, 2024, 11:36 AM 11:36