X

Ministrul Sanatatii: Masurile de ULTIMA ORA pentru Evitarea Grevelor si a Coplatii Serviciilor Medicale

Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o serie de foarte importante masuri de ultima ora, al caror scop este de a duce la o evitare a grevelor in sistemul medical, Alexandru Rafila spunand ca se vor gasi solutii pentru majorarile salariale cerute de catre medici si asistenti medicali, in special in cazul celor care nu au mai beneficia de unele in ultimii ani.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea inclusiv despre problema coplatii pentru servicii medicale, afirmand ca acest lucru nu se va intampla, facandu-se modificarile necesare pentru ca medicii sa fie platiti de Casele Judetene de Sanatate pentru serviciile pe care le ofera romanilor din toata tara.

“A existat intotdeauna dialog, ultima interventie pe care ati vazut-o din partea celor de la Sanitas, a fost interventia, sau declaratia, de dupa intalnirea cu domnul premier. A existat si afirmatia ca li s-a promis ca vor primi aceasta marire salariala, 5% a fost acum, deci ar mai fi diferenta de 15%, care ar trebui platita. AM avut discutii repetate, iar punctul nostru de vedere, agreat de cei de la Sanitas, a fost insusit si de domnul prim-ministru.

Trebuie, in primul rand, gasita o solutie si o vom gasi, pentru inlaturarea inechitatilor salariale, daca sunt mici salariile si exista inechitate, e si mai greva, referitor la personalul TESA din spitale, care are salarii foarte, foarte mici. Urmeaza dupa aceea asistentii medicali, la care trebuie sa existe in mod evident o crestere salariala, iar nu in ultimul rand si medicii.

Incercam sa gasim o solutie impreuna cu dansii, astfel incat maririle acestea salariale, distributie sa fie bazata si pe criterii de performanta, incat cei care intr-adevar lucreaza, duc greul, sa poata sa fie salarizari asa cum trebuie. Opinia mea este ca din partea Guvernului exista nu numai deschidere ci si o gandire, o anumita anvelopa salariala pentru cresterea aceasta de care este nevoie.

Noi am lucrat saptamana trecuta sa putem face o estimare a necesarului de resurse financiare pentru fiecare dintre categorii, iar lucrul acesta a fost transmis premierului si bineinteles sindicalistilor. Eu cred ca calea de dialog va duce la solutionarea acestui conflict de munca, care a fost generat de anumite inechitati, care exista de ceva vreme.

Dar si de salariile asistentilor medicali, care nu beneficiaza de sporuri, a ramas de foarte mult timp nemodificat. Practica de medicina de familie e o practica privata, care se defasoara pe baza de contract cu CJAS. Ministerul nu are legatura cu salariile medicilor. Nici CNAS nu are vreo vina in situatia zonei de familie si a ambulatoriilor de specialitate, legea bugetului aducand diminuari majore la aceste capitole.”

This post was last modified on ian. 29, 2024, 12:34 PM 12:34

Disqus Comments Loading...