Ministrul Sanatatii aduce in imediata atentie a tuturor romanilor doua avertizari extrem de serioase, pe care nimeni nu ar trebui sa le treaca cu vederea, ministerul sau vorbind intr-o prima faza despre deplasarile in zonele tropicale si pericolul malariei, fiind diagnosticate 11 cazuri in Romania deja.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre cresterea cazurilor de gripa in Romania, fiind in discutie deja o situatie epidemica, fiind a treia saptamana de crestere consecutiva abrupta, care ar urma sa depaseasca media multianuala, cresterea inregistrandu-se mai tarziu acum decat in cazul anului trecut.
“În atenția turiștilor români care se deplasează în zone tropicale. Ministerul Sănătății recomandă celor care intenționează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie și decembrie și 3 cazuri în ianuarie). Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese.
Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar (specia Anopheles). Profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice și protecție împotriva înțepăturilor de țânțari. Avem şi câteva decese (cel puțin 40 – n.red) înregistrate în urma acestei infecţii în cursul sezonului, iar acum ne aflăm în a treia săptămână de creştere consecutivă abruptă, care probabil va depăşi media multianuală. O să vedem rezultatele raportării de joi, ca să ştim unde ne aflăm.
Este, de fapt, un sezon superpozabil faţă de sezonul anterior, cu o diferenţă care este legată de momentul în care această creştere s-a produs. Anul trecut, această creştere s-a înregistrat cu trei săptămâni mai devreme decât în acest an. Opinia mea şi a colegilor care lucrează în zona de epidemiologie este că, începând de peste încă o săptămână, numărul acestor viroze va începe să scadă, este o evoluţie aşteptată.
Până la urmă, măsurile luate la nivelul unităţilor sanitare, inclusiv limitarea vizitelor în unităţile sanitare, nu sunt luate decât ca să protejeze pe de o parte personalul medical, pe de altă parte pacienţii, iar unităţile sanitare au un plan pe care l-am spus în funcţiune încă din timpul pandemiei COVID, încât pacienţii cu viroze respiratorii să fie separaţi, dacă se poate, grupaţi şi separaţi de restul celorlalţi pacienţi.” a declarat Alexandru Rafila.