Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a anunțat începutul perioadei de depunere a cererilor pentru acordarea ajutorului financiar de 100 de euro pe hectar destinat sectorului vegetal. Această măsură, menită să sprijine fermierii români, marchează o etapă importantă în politicile agricole ale guvernului.
Conform declarației ministrului, centrele locale și județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au început să primească cererile fermierilor. Perioada stabilită pentru depunerea acestora este între 29 ianuarie și 08 martie 2024, inclusiv, oferind astfel o fereastră generoasă pentru aplicanți.
Grantul direct, așa cum a explicat ministrul Barbu, reprezintă o plată compensatorie pe suprafață, fiind echivalentul în lei a 100 euro pe hectar, calculat la un curs de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Este de menționat că valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.
Pentru a susține această inițiativă, Guvernul a alocat din bugetul Ministerului Agriculturii suma impresionantă de 1.200.000.000 lei. Plățile sunt programate să se efectueze până la data de 30 iunie 2024, asigurând astfel un sprijin financiar semnificativ pentru sectorul agricol.
Ajutorul de stat se acordă pentru suprafețele cultivate cu anumite culturi, determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru anul de cerere 2023. Culturile eligibile includ grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă, și rapiță de toamnă, pentru un minim de 1 hectar.
Florin Barbu a reiterat angajamentul său și al guvernului de a susține fermierii români. “Am promis încă de anul trecut că acordăm acest ajutor fermierilor români și continuăm să îi susținem, să îi ascultăm, să dialogăm și să lucrăm împreună pentru dezvoltarea agriculturii românești,” a declarat ministrul.
Această inițiativă este un pas important în direcția susținerii și dezvoltării agriculturii românești, oferind un ajutor tangibil fermierilor care se confruntă cu provocările unui sector în continuă evoluție.
This post was last modified on ian. 30, 2024, 11:39 PM 23:39