Armata Română a făcut o serie de anunțuri importante cu privire la acțiunile derulate de către militarii români în ultima perioadă și începe cu perioada 29 ianuarie – 9 februarie, când militari din Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung și din 4th Deployed Portuguese Force participă la o tabără de instrucție montană de iarnă în Munții Diham.
Armata Română spune că această colaborare româno-portugheză se concentrează pe dezvoltarea abilităților de supraviețuire și mobilitate în teren accidentat, cu un accent particular pe tehnici de deplasare pe schiuri și pe proceduri de mascare și supraviețuire în condiții de iarnă. Pe lângă aspectele tactice, exercițiul include și componente sportive, cu competiții de biatlon, ștafetă și patrulă organizate în Brașov și Predeal sub egida Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, între 30 ianuarie și 2 februarie, unde spiritul de fair-play predomină.
Separat, la sediul Statului Major al Forțelor Aeriene, s-a desfășurat pe 1 februarie autoevaluarea anuală în prezența oficialilor de top ai apărării, evidențiind realizările în consolidarea securității spațiului aerian național și accelerarea capacității de luptă a Forțelor Aeriene în 2023. Aceste activități reflectă angajamentul continuu al României pentru îmbunătățirea pregătirii militare și consolidarea cooperării internaționale.
“Instruire în comun româno-portugheză în tabăra de instruire a vânătorilor de munte Diham. Militarii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung, în parteneriat cu militari ai 4th Deployed Portuguese Force, desfășoară, în perioada 29 ianuarie – 9 februarie, tabăra de instrucție la munte-iarna, în Munții Diham. În prima parte a perioadei de instruire multinațională, vânătorii de munte câmpulungeni și artileriștii portughezi își concentrează eforturile de pregătire pe tehnicile de supraviețuire în teren muntos împădurit și pe cele de deplasare pe schiuri.
Relieful Munților Diham oferă oportunitatea trupelor montane să exerseze și să pună în practică procedurile de mascare individuală, mascare a acțiunilor militare, amenajarea locurilor de staționare/odihnă, procurarea hranei și filtrarea apei. În garnizoanele Brașov și Predeal, se desfășoară etapa pe Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” a concursului militar-aplicativ de iarnă, în perioada 30 ianuarie – 2 februarie.
Promovând în permanență spiritul de fair-play, loturile sportive ale batalioanelor din subordinea brigăzii concurează în cadrul probelor de biatlon, ștafetă și patrulă având drept obiectiv ocuparea unui loc cât mai bun în clasamentul probelor și clasamentul general. Autoevaluarea activității Statului Major al Forţelor Aeriene pe anul 2023 Joi, 1 februarie, la sediul Statului Major al Forțelor Aeriene, s-a desfășurat ședința de autoevaluare a structurii pe anul 2023.
In prezența ministrului apărării naţionale, domnul Angel TÎLVĂR şi a șefului Statului Major al Apărării, general Gheorghiță VLAD, precum şi a altor reprezentanţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În cadrul activităţii, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Leonard-Gabriel BARABOI a prezentat modul de îndeplinire a obiectivelor asumate pentru anul evaluat, cele mai importante fiind reprezentate de accelerarea procesului de consolidare a capacității de luptă a structurilor Forțelor Aeriene.
Pentru asigurarea supravegherii și avertizării timpurii, descurajării și a securităţii spatiului aerian al României. În anul 2023, Statul Major al Forţelor Aeriene și-a îndeplinit obiectivul general și obiectivele specifice stabilite și are capacitatea de a conduce acțiunile de apărare şi asigurare a integrității spaţiului aerian național, concomitent cu continuarea procesului de dezvoltare și consolidare, a creşterii timpului de reacţie a marilor unități și unități din subordine.”