Ministrul Educatiei anunta o noua ordonanta de urgenta foarte importanta pentru un program national foarte important pentru scolile din Romania, Ligia Deca incercand sa faca o serie de imbunatatiri pentru prograul “Masa Sanatoasa”, astfel incat elevii sa se poata bucura de beneficiile pe care acesta le aduce.
Ministrul Educatiei ofera mai jos mai multe explicatii cu privire la ceea ce inseamna aceste modificari importante aduse de Ordonanta de Urgenta, insa Ligia Deca vorbeste deasemenea inclusiv despre Calendarul de Administrare al Evaluarilor Nationale, care va fi supus dezbaterii in urmatoarea sedinta a Consiliului pentru Dialog Social.
“Pentru asigurarea unui cadru normativ clar și predictibil, Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 198/2023 și modificarea și completarea altor acte normative. Propunerile de modificări reglementează: Asigurarea unui număr mai mare de beneficiari ai Programului Național „Masă Sănătoasă”, cu încadrarea în bugetul alocat.
Programul va cuprine preşcolarii şi elevii din minimum 1000 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, față de maximum 1000, cât era prevăzut anterior. Plata indemnizației de hrană și acordarea voucherelor de vacanță pentru personalul din sistemul de învățământ – Se propune ca plafonul pentru stabilirea indemnizației se hrană să se raporteze la salariul net al funcției de bază.
Si nu la salariile nete cumulate obținute prin încheierea mai multor contracte individuale de muncă; acordarea voucherelor de vacanță prevăzute se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, luând în calcul toate elementele/ componentele salariale aferente funcției de bază, inclusiv indemnizația de hrană pentru persoanele care au beneficiat de aceasta, din luna acordării voucherelor de vacanță.
Plata sporului de doctorat în urma verificării realizate prin evaluarea anuală a angajatorului, față de evaluare lunară, așa cum este prevăzut în prezent. Asigurarea, inclusiv în anul școlar 2023-2024, a burselor elevilor din învățământul preuniversitar înscriși în unitățile proprii de învățământ, prin Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției și alte instituții cu atribuții în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale.
In sensul că finanţarea de bază, complementară și specială, precum şi cheltuielile de instruire şi întreţinere pentru elevii din aceste unități se fac din fondurile alocate din bugetul de stat. În următoarea ședință a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, vom supune atenției partenerilor noștri de dialog Calendarul de administrare a evaluărilor naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în acest an școlar.”