X

Comisia Europeană vrea să Incrimineze Publicarea de Deepfake-uri

Într-un pas semnificativ către consolidarea drepturilor femeilor și a protecției victimelor, Comisia Europeană a salutat acordul politic încheiat astăzi între Parlamentul European și Consiliu privind propunerea Comisiei pentru o Directivă de combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, inițiată în martie 2022. Noua Directivă marchează un moment istoric, fiind primul instrument juridic cuprinzător la nivelul UE destinat să abordeze violența împotriva femeilor, o problemă încă prea răspândită în Uniunea Europeană.

Președinta Ursula von der Leyen și-a exprimat angajamentul în liniile sale directoare politice de a face tot posibilul pentru a preveni violența împotriva femeilor, inclusiv violența domestică, de a proteja victimele și de a pedepsi agresorii. Noua Directivă criminalizează violența fizică, psihologică, economică și sexuală împotriva femeilor în întreaga UE, atât în mediul offline, cât și online, și include mutilarea genitală feminină și căsătoria forțată ca infracțiuni autonome.

De asemenea, Directiva prevede criminalizarea celor mai răspândite forme de cyber-violence, inclusiv distribuirea fără consimțământ a imaginilor intime (inclusiv deepfakes), cyber-stalking-ul, cyber-harassment-ul, discursul de ură misogin și „cyber-flashing-ul”. Aceste măsuri vor ajuta în mod special victimele acestor forme de cyber-violence în statele membre care nu au criminalizat încă aceste acte, o problemă urgentă în contextul răspândirii exponențiale și al impactului dramatic al violenței online.

Un element cheie în combaterea cyber-violence este alfabetizarea digitală. Prin urmare, noua Directivă solicită măsuri pentru dezvoltarea abilităților care să permită utilizatorilor să identifice și să abordeze cyber-violence, să caute sprijin și să prevină comiterea acestuia.

Deși nu s-a ajuns la un acord privind criminalizarea violului pe baza lipsei de consimțământ la nivelul Uniunii, propusă de Comisie, Directiva include cerințe puternice de prevenție pentru a promova rolul central al consimțământului în relațiile sexuale și pentru a lua măsuri țintite pentru prevenirea violului.

Noua Directivă prevede, de asemenea, măsuri pentru prevenirea tuturor formelor de violență împotriva femeilor, inclusiv violența domestică, și stabilește noi standarde pentru protecția, sprijinul și accesul la justiție al victimelor, obligând statele membre să înființeze linii de asistență și centre de criză pentru viol pentru a sprijini victimele.

Conform propunerii Comisiei, Directiva va cere statelor membre să asigure raportarea sigură, sensibilă la gen și mai ușoară a crimelor de violență împotriva femeilor și a violenței domestice – inclusiv o opțiune pentru raportare online. Acest lucru va aborda subraportarea violenței împotriva femeilor care încă există astăzi. Mai mult, autoritățile de aplicare a legii vor trebui să evalueze dacă agresorul ar putea cauza mai mult rău victimei și, în acest caz, să ia măsuri de protecție necesare, cum ar fi interdicția de a intra în locuința victimei.

This post was last modified on feb. 7, 2024, 7:54 PM 19:54

Disqus Comments Loading...