Studiile recente indică faptul că imunitatea naturală poate proteja împotriva reinfectării pentru câteva luni, dar protecția poate începe să scadă după aceea. Vaccinarea este recomandată chiar și pentru cei care au avut COVID-19, deoarece poate oferi o protecție mai robustă și mai durabilă împotriva variantelor virusului.
Dacă te-ai infectat cu COVID-19, una dintre întrebările pe care s-ar putea să ți le pui este dacă ar trebui să iei Paxlovid, un medicament antiviral oral aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite. Paxlovid este prescris pacienților cu simptome ușoare sau moderate de COVID-19 care prezintă cel puțin un factor de risc pentru dezvoltarea formelor severe ale bolii, cum ar fi persoanele cu vârsta peste 50 de ani, persoanele cu boli cronice sau persoanele cu sisteme imunitare slăbite. Pentru a fi complet eficace, trebuie administrat în primele cinci zile de la debutul simptomelor. Studiile au demonstrat că medicamentul este foarte eficient în reducerea riscului de spitalizare și deces.
Există rapoarte conform cărora unii pacienți au experimentat un „rebound” după administrarea lui Paxlovid, adică par să se îmbunătățească, iar apoi să testeze pozitiv din nou sau să prezinte simptome după câteva zile. Cu toate acestea, medicii susțin că medicamentul este în continuare valoros pentru persoanele aflate în risc de a dezvolta boala severă, potrivit unui articol publicat de Yale Medicine, în special deoarece există puține dovezi că Paxlovid este mai puțin eficace împotriva rezultatelor mai severe în aceste cazuri.
Paxlovid ar putea reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta COVID lung, explică Ziyad Al-Aly, MD, FASN, șeful cercetării și dezvoltării la Sistemul de Sănătate pentru Veteranii de la St. Louis și epidemiolog clinic la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri.
Dr. Al-Aly, unul dintre principalii experți care studiază COVID-ul lung, spune că specialiștii din domeniul său tind să împartă pacienții cu COVID lung în două categorii: cei ale căror simptome primare sunt ceața cerebrală, oboseala, disautonomia (dysfuncția sistemului nervos autonom) și malaise-ul post-exerțiu; și cei ale căror simptome primare rezultă din daunele aduse organelor.
„Long Covid poate afecta aproape fiecare sistem de organe”, spune Al-Aly. „Poate afecta aproape pe oricine… pe parcursul întregii vieți, în toate grupurile demografice… Este o boală foarte eterogenă.”
Șansele de a dezvolta COVID lung par să crească și cu fiecare infecție. Aceasta subliniază importanța luării în considerare a tratamentului cu Paxlovid dacă te încadrezi în categoriile de persoane cu risc și ai fost diagnosticat recent cu COVID-19.
This post was last modified on feb. 12, 2024, 2:21 PM 14:21