Belgia Salveaza Aderarea Romaniei la Schengen, Masurile de ULTIMA ORA Anuntate de la Bruxelles

Belgia Salveaza Aderarea Romaniei Schengen Masurile ULTIMA ORA Anuntate Bruxelles

Belgia pare sa fie pregatita sa salveze aderarea Romaniei la Schengen, iar asta in conditiile in care de la Bruxelles a venit un anunt cu importante masuri de ultima ora, pe care guvernul tarii vrea sa le ia, astfel incat regulamentele in baza carora functioneaza Spatiul Schengen sa fie regandite pentru a se reduce perioadele de timp pentru impunerea controalelor la granitele interne.

Belgia vrea ca tarile din Schengen sa nu poata impune controale la granitele interne decat pentru maxim o luna de zile, cu prelungire pentru maxim 3 luni, adica jumatate fata de ceea ce pot face acum, iar aderarea Romaniei la Schengen fara controale la granitele terestre poate fi extrem de serios ajutata, daca aceste noi masuri vor fi votate in Consiliul European.

Belgia a anuntat ca va incerca sa “convinga” Austria sa renunte la veto-ul sau privind aderarea completa a Romaniei la Schengen, cel putin pana cand va incheia cele 6 luni in care detine presidintia Consiliului Uniunii Europene, asa ca ramane de vazut daca promisiunile vor putea fi transformate in realitate, sau nu, procesul fiind unul extrem de anevoios, din pacate pentru noi toti.

“Textul convenit clarifică și întărește cadrul pentru reintroducerea și prelungirea controalelor la frontierele interne. Statele membre pot reintroduce controalele ca excepție atunci când există o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceștia vor trebui să evalueze necesitatea și proporționalitatea acestei reintroduceri și să evalueze dacă obiectivele urmărite nu pot fi atinse prin alte măsuri, inclusiv măsuri alternative.

Potrivit noilor reguli, în cazul în care amenințările la adresa ordinii publice sau securității sunt imprevizibile, controalele pot fi introduse imediat cu Comisia, celelalte state membre și Parlamentul European fiind sesizate în același timp. Astfel de controale sunt limitate pe o perioadă de până la o lună și pot fi prelungite doar pe o durată maximă de trei luni.”