Ministrul Educaatiei aduce in atentia romanilor din toata tara masurile de ultima ora pe care le-a luat in ultima perioada, iar asta pentru ca vorbeste in mod oficial despre vizita pe care o face in SUA acum, Ligia Deca detaliind discutiile privind parteneriatul dintre tara noastra si americanii in domeniul educatiei.
Ministrul Educatiei este in aceasta perioada in vizita oficiala in SUA, si vor urma alte discutii menite sa imbunatateasca colaborarea dintre tari, dar sa si aduca alte beneficii pentru sistemul de invatamant din Romania, asa ca ramane de vazut doar ceea ce va fi anuntat in mod oficial pentru noi toti.
“În ultimii ani parteneriatul României cu Statele Unite ale Americii în domeniul educației s-a extins pe mai multe arii de activitate, ceea ce a venit în sprijinul unui număr tot mai mare de beneficiari români și americani. M-am întâlnit cu Scott Weinhold, Secretar de Stat adjunct în cadrul Biroului de Afaceri Educaționale și Culturale al Departamentului de Stat al SUA, alături de prof. univ. dr. Remus Pricopie.
Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), pentru a discuta rezultatele colaborării noastre de până acum și noi posibile inițiative. Cel mai important rezultat al colaborării româno-americane din ultimii ani s-a concretizat în faptul că peste 3000 de studenți, profesori și cercetători români și americani au beneficiat de bursele Fulbright.
Aceștia reprezintă o resursă de experiență și expertiză foarte importantă pentru țara noastră. Mă bucur că bugetul alocat burselor Fulbright a crescut an de an, ajungând ca, în 2024, să fie de peste 5 ori mare decât cel existent la începutul programului. România a devenit, la rândul ei, gazdă atât pentru studenții, cât și pentru elevii americani. În acest sens, am inițiat discuții privind eficientizarea mecanismului de recunoaștere a competențelor dobândite la universitățile din România.
M-am bucurat de aprecierea pe care a primit-o statul român din partea Scott Weinhold și a echipei lui pentru eforturile statului român de a sprijini elevii din Ucraina să-si continue educația, precum și de a introduce disciplina “Istoria evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru pentru liceu. În perioada 12-15 februarie mă aflu în SUA pentru o serie de întrevederi cu reprezentanți ai guvernului american, ai unor universități și organizații partenere.
Astăzi am avut o discuție valoroasă cu Lisa Choate, Președintele Consiliului American pentru Educație Internațională, și echipa ei. Programele Consiliului, Flex și Open World, au crescut frumos în România. Astăzi alumnii acestor programe se pregătesc să devină sau sunt deja lideri în domeniul lor, primind, în continuare, sprijin de la Consiliu.”