Ministrul Educatiei a publicat proiectul unui nou ordin foarte important pe care Ligia Deca vrea sa il adopte pentru sistemul de invatamant din Romania, iar asta pentru ca, dupa cum puteti vedea si mai jos, vorbim despre drepturi si obligatii pentru studentii care invata in universitatile din tara noastra acum.
Ministrul Educatiei explica mai jos ca se va modifica si Codul drepturilor si obligatiilor studentului, ei neputand fi constransi sa faca mai mult de 8 ore de studiu pe zi, fara taxe suplimentare pentru reclasificare pe locuri, dar si limitari cand vine vorba despre pozitiile detinute in structuri decizionale in universitati.
“Am lansat în consultare publică proiectul de ordin privind Codul drepturilor și obligațiilor studentului! Elemente de noutate: Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității. Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată.
Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați. Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.
Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora. Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți. Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.
Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate. Astăzi încurajăm profesorii și părinții să-i ghideze pe copii către lectură, nu doar școlară, ci din toate domeniile. Avem nevoie de informații științifice.
Insă, în aceeași măsură, avem nevoie să-i ajutăm pe copii să aibă o perspectivă mai amplă asupra vieții, pentru o mai bună înțelegere a realității. Lectura cărților cât mai diverse este filtrul fundamental pentru a construi această perspectivă. Câteva activități care pot fi făcute la clasă pentru a încuraja lectura: cluburi restrânse de lectură organizate pentru elevi și împreună cu ei; ateliere de scriere creativă; vizite în grup la bibliotecă; discuții și prezentări despre cărțile preferate.”