Ministrul Educatiei anunta un nou si foarte important apel care vizeaza scolile si elevii din toata Romania, iar asta pentru ca in imediata noastra atentie este adusa intentia Ligiei Deca de a fi finantate prin PNRR proiecte pentru formarea profesionistilor in educatia timpurie, fiind alocate 14 milioane de euro in acest sens.
Ministrul Educatiei explica oficial mai jos cum poate fi facuta aceasta formare pentru a ajuta la crearea de personal pentru crese si gradinite, iar aseparat de asta, Ligia Deca vorbeste inclusiv despre ceea ce s-a intamplat in ultima parte a vizitelor pe care le-a derulat in SUA in cursul acestei saptamani, dupa cum puteti vedea mai jos.
“Am lansat apelul de proiecte „Formarea profesioniștilor din educația timpurie”, finanțat prin PNRR! Alocăm peste 14 milioane de euro pentru formarea personalului din creșe și grădinițe, astfel încât să asigurăm servicii de educație timpurie de calitate copiilor de până la 6 ani! Sunt prevăzute trei tipuri de programe de formare, care vizează atât formarea de formatori, cât și formarea personalului din cadrul serviciilor de educație timpurie, astfel.
348 de formatori în domeniul curricular pentru personalul didactic și nedidactic din serviciile de educație timpurie; 252 de formatori în domeniul monitorizării calității serviciilor de educație timpurie, pentru personalul din sectoarele social, sănătate și educație; 19.950 de persoane din serviciile de educație timpurie standard și complementare. Termenul limită de depunere a proiectelor: 1 aprilie 2024, ora 17:00.
Am avut o vizită consistentă în Statele Unite ale Americii. M-am întâlnit cu reprezentanții Departamentului de Stat, ai Departamentului pentru Educație, ai Băncii Mondiale și ai universităților Georgetown, George Washington şi Delaware. De asemenea, am avut ocazia să reconfirm angajamentul României față de educația pentru combaterea antisemitismului, atât prin vizita la partenerul nostru de lungă durată.
Muzeul Memorial al Holocaustului, cât și prin participarea la masa rotundă „Remembrance and Memory Tools to Stem the Surge in Antisemitism and Holocaust Denial”, găzduită de Excelența Sa, Andrei Muraru, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii. Cu ocazia acestei vizite am întărit parteneriatul pe care România îl are cu Departamentul de Stat la SUA și cu alte instituții americane. De asemenea, în marja aplicării noilor legi ale educației, vizita mi-a dat posibilitatea să discut cu omologii mei americani soluții eficiente de politică publică.
Interesul universităților pentru colaborările cu România este impresionant și este important să ne mobilizăm pentru a construi oportunități pentru ca studenții români și americani să studieze în cele două țări. Ținând cont de impactul pozitiv al programelor de colaborare cu Statele Unite și de multitudinea de oportunități existente, delegația Ministerului Educației a propus Departamentului de Stat reînnoirea cadrului legal de colaborare în domeniul educației și va continua discuțiile în acest sens cu Ministerul Afacerilor Externe.”
This post was last modified on feb. 17, 2024, 11:49 AM 11:49