Ministrul Educatiei le vorbeste elevilor din toata Romania despre o serie de masuri foarte importante pe care vrea sa le puna in practica in tara noastra, iar asta pentru ca vorbim despre un accent mai mare pus pe securitate cibernetica de catre Ligia Deca, pentru a ajuta tinerii sa-si gaseasca mai usor locuri de munca in viitor.
MInistrul Educatiei spune ca va exista inclusiv o olimpiada de securitate cibernetica pentru elevii romani, Ligia Deca oferind mai jos detalii cu privire la viziunea sa, dar si cu privire la importanta cooperarii cu SUA pentru imbunatatirea calitatii sistemului educational de care au parte elevii romani.
“Este evident că trăim în era tehnologiei şi este datoria noastră să dezvoltăm şi mai ales să încurajăm familiarizarea tinerilor cu noţiunile de securitate cibernetică. Am văzut cu toţii incidente recente cu privire la securitatea cibernetică. Este nevoie din ce în ce mai mare de specialişti, de tineri care să ştie cum să gestioneze riscurile din online, iar olimpiada este, în esenţă, un răspuns la evoluţia societăţii.
Sunt convinsă că vom vedea din ce în ce mai mulţi tineri care fie aleg o carieră în securitate cibernetică, fie devin specialişti IT în orice domeniu, conştienţi, sper eu, de ameninţările cu care vine inovaţia şi cu siguranţă prin intermediul educaţiei şi responsabili”, a spus ministrul Educației, invitat în rubrica. Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii se bazează pe Declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul 21, semnată la Washington în 2011.
Din 2016 avem un grup de lucru dedicat pentru dimensiunea educaţiei, ştiinţei, cercetării, inovării şi culturii în cadrul task-force-ului România-SUA, iar anul trecut, în martie, a avut loc la Bucureşti cea de-a opta reuniune a dialogului strategic, în care s-a abordat şi problematica cooperării din domeniul educaţiei. Foarte important pentru noi este, în primul rând, să avem un număr cât mai mare de schimburi academice.
Ee elevi, de studenţi, de cadre didactice, de cercetători şi asta reuşim prin intermediul, în primul rând, al programului Fulbright, care a facilitat şi a susţinut istoric aceste contacte. Vorbim despre un program care a dat o serie întreagă de alumni activi în ambele state. De asemenea, vorbim despre susţinerea mobilităţilor prin intermediul programului Erasmus Plus, care dă noi posibilităţi cu finanţare din partea Uniunii Europene.
Si, sigur că da, vorbim şi despre alte programe, unele mai recente, dar foarte relevante pentru contextul românesc şi o să vă dau câteva exemple. Colaborăm cu Muzeul Holocaustului din Washington pentru formarea profesorilor de istorie care predau, din acest an şcolar, disciplina “Istoria evreilor. Holocaustul.”