Ministrul Educatiei a decis sa aduca in atentia tuturor romanilor actiunile de ultima ora pe care le desfasoara in aceasta perioada, iar asta pentru ca vorbim despre o participare a Ligiei Deca la un Summit Global al Competentelor pentru viitor, care reuneste multi decidenti din domeniul educatiei.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre cat de important este acest Summit Global la care participa in aceasta perioada, iar asta in conditiile in care vorbim despre un eveniment organizat de catre OCDE, mai multe detalii despre tot fiind disponibile mai jos pentru cei interesati sa afle detaliile.
“Între 21 – 22 februarie, particip la Summitul Global al Competențelor (“Skills for the future: Building bridges to new opportunities”), la Bruxelles, un eveniment care reunește decidenți din domeniul educației, al muncii și al formării profesionale din 40 de țări, sub umbrela Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Misiunea noastră comună de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare este cu atât mai importantă, cu cât suntem în marja anului declarat de Comisia Europeană ca fiind Anul European al Competențelor. Evenimentul are o amploare și un impact deosebite și pune accentul pe trei direcții de acțiune care ar trebui să guverneze activitatea autorităților: identificarea unor strategii pentru competențele viitorului, dezvoltarea unor noi oportunități de învățare continuă și creșterea capacității individuale de dobândire a competențelor transversale.
Pentru România, participarea la acest eveniment în calitate de țară-candidată pentru aderarea la OCDE poate contribui la creșterea capacității autorităților publice de a își adapta măsurile de intervenție în domeniul competențelor la nevoile actuale ale societății, folosind exemplele de bune practici ale celorlalte 38 de țări invitate să ia parte la Summit. Totodată, România face pași importanți în dezvoltarea continuă a competențelor pentru toți actorii implicați în sistemul de educație: de la implicarea celor 100.000 de cadre didactice în programe de formare pentru pedagogie digitală.
La formarea altor 20.000 de cadre didactice din cadrul serviciilor de educație timpurie, până la dotarea tuturor unităților de învățământ liceal cu laboratoare de științe și laboratoare inteligente, toate aceste demersuri reprezentând o dovadă a faptului că țara noastră înțelege importanța politicilor publice de dezvoltare a educației și a formării profesionale, ce, odată implementate, conduc la dezvoltarea economiei și a societății în ansamblul ei.
Astăzi sărbătorim Ziua internațională a limbii materne, unul dintre cele mai de preț bunuri ale noastre, indiferent de limba pe care o vorbim. Mai presus decât un simplu mijloc de comunicare, limba maternă e un patrimoniu lingvistic de care trebuie să ne îngrijim pentru a-l conserva pentru generațiile care vor veni.”
This post was last modified on feb. 21, 2024, 9:35 PM 21:35