Ministrul Sanatatii a semnat un ordin de ultima ora, care a fost publicat deja in Monitorul Oficial al Romaniei, el vizand masuri pentru pacientii din intreaga tara, mai exact modificai pentru modelul unic al biletului de trimitere pentru investigatii in unitatile medicale din Romania, in care ajung diversi pacienti.
Ministrul Sanataiti detaliaza mai jos cum ar trebui sa arate acest bilet unic de trimitere pentru investigatii paraclinice, iar asta pentru ca vorbim despre un document extrem de important, in baza caruia romanii beneficiaza de investigatii in unitatile medicale din toata tara, desigur fara sa plateasca vreun ban.
“În anexa nr. 2a la Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 2.168/502/2023 privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru investigații paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și a Instrucțiunilor privind utilizarea și modul de completare a biletului de trimitere pentru investigații paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 600 și 600 bis din 30 iunie 2023, cu modificările și completările ulterioare, la litera C, secțiunea „Câmpul 3 – Cod diagnostic“, nota de la punctul (ii) se modifică și va avea următorul cuprins: NOTĂ: Pentru situațiile în care se recomandă investigații paraclinice necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital.
Sau după încetarea perioadei de izolare sau investigații medicale paraclinice necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice, boală cronică renală și boli cerebrovasculare – pentru afecțiunile respective, medicul care face recomandarea va menționa pe formularul biletului de trimitere, după caz, următoarele: «Monitor 1» – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.
«Monitor 2» – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli oncologice; «Monitor 3» – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților cu diabet zaharat; «Monitor 4» – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare; «Monitor 5» – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli rare; «Monitor 6» – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli neurologice.
«Monitor 7» – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cerebrovasculare; «Monitor 8» – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boală cronică renală. Pentru recomandarea investigațiilor paraclinice necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare sau a investigațiilor medicale paraclinice necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice, boli cerebrovasculare și boală cronică renală – pentru afecțiunile respective, medicul care face recomandarea va întocmi bilet de trimitere distinct.”