Ministrul Educatiei aduce in atentia elevilor din toata Romania 2 anunturi de ultima ora foarte importante, primul dintre ele vizand o interventie pe care Ligia Deca a avut-o in cadrul Summitului Global al Competentelor OCDE, acolo unde a discutat despre modul in care ar trebui sa fie gandita evolutia scolara a elevilor.
Ministrul Educatiei explica mai jos ce fel de programe de formare pot fi finantate prin intermediul PNRR pentru sistemul educational din Romania, dar a vorbit deasemenea si despre vizita din Parcul de Energie Verde din Zellik, unde a vazut beneficiile crearii unui hub de resurse energetice integrate.
“Astăzi am luat din nou cuvântul în cadrul Summitului Global al Competențelor OCDE, de data aceasta în cadrul celei de-a doua sesiuni de lucru, ce a avut ca temă necesitatea dezvoltării unor parcursuri educaționale și profesionale care să asigure adaptarea tinerilor la nevoile pieței muncii. Printre altele, intervenția mea a vizat prezentarea câtorva măsuri pe care am urmărit să le implementez în ultimul an în România,
Atât prin noile legi ale educației, cât și prin investițiile în educație din Planul Național de Redresare și Reziliență. Cu privire la PNRR, m-am referit atât la programele de formare și dezvoltare de competențe, cât și la cele de infrastructură educațională. Sunt procese al căror impact nu se vede imediat, însă care vor contribui masiv la rezolvarea multor probleme din sistem.
Dispunem de o alocare de peste 3 miliarde de euro în educație într-un timp extraordinar de scurt, iar aceasta pe lângă investițiile deja finanțate de la bugetul de stat ori din alte programe europene. Rezultatul acestor investiții se va vedea, iar alături de noile măsuri legislative și de creșterile salariale binemeritate ale personalului din învățământ vom crește calitatea educației în România!
Am continuat ziua cu o vizită la Parcul de Energie Verde din Zellik, unde am văzut câte beneficii pot aduce demersurile pentru crearea unui hub de resurse energetice integrat. Aici va fi construit cel mai mare centru pentru stocarea datelor științifice, bazat exclusiv pe metode sustenabile de funcționare care vor permite refolosirea tuturor materialelor și a tipurilor de resurse utilizate anterior.
În centrul de date Nexus, va fi găzduit și cel mai mare supercomputer din Belgia, care va oferi acces permanent și rapid tuturor comunităților academice la resurse informaționale ce pot fi utilizate în proiecte de cercetare. Este un important pas înainte, cu atât mai mult cu cât devenim cu toții conștienți de importanța proceselor de digitalizare. Aceste inițiative reprezintă o bună sursă de inspirație pentru țara noastră!”
This post was last modified on feb. 23, 2024, 10:35 AM 10:35