Ministrul Apararii a anuntat in mod oficial activitatile strategice de ultim moment care au fost desfasurate pentru Romania si Armata Romana, iar asta pentru ca in atentia noastra este adusa iar vizita ministrului Angel Tîlvăr in Maroc, in incercarea de a consolida relatiile dintre cele doua tari acum.
Ministrul Apararii detaliaza mai jos de ce este important ca Romania si Maroc sa-si intensifice cooperarea in aceasta perioada in care razboiul din Ucraina aduce foarte multe provocari, iar tara noastra are nevoie de cat mai multi aliati, inclusiv in Africa, pentru a-si putea apara interese cat mai eficient acum.
“În marja vizitei oficiale efectuată în Regatul Maroc, am avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Nasser Bourita. Cu acest prilej, am evidențiat dorința României de a dezvolta cooperarea cu Regatul Maroc, care este unul dintre principalii parteneri comerciali ai țării noastre în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Ministrul Tîlvăr a evidențiat dorința fermă a României de a dezvolta colaborarea cu statele africane, în contextul lansării de către țara noastră a Strategiei Naționale pentru Africa, denumită „România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație, un document-cadru de viziune”. Angel Tîlvăr a arătat că, pornind de la bazele tradiționale solide, România își propune fructificarea potențialului de colaborare în diferite domenii cu Regatul Maroc.
Cifra totală a schimburilor comerciale a depășit, anul trecut, 1,3 miliarde de dolari, cu o balanță comercială în favoarea României, care exportă în Maroc autoturisme, piese și componente din industria auto, produse industriale și echipamente pentru generarea, transmisia și distribuția de energie, echipamente pentru automatizări industriale și telecomunicații. De asemenea, în prezent, aproape 2.000 de cetățeni marocani studiază în România, ceea ce creează premise importante pentru consolidarea cooperării dintre țările noastre.
n acest context, oficialul român a subliniat importanța semnării, în premieră, a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Maroc privind cooperarea în domeniul militar și tehnic, document care va asigura cadrul juridic al colaborării în domenii de interes reciproc precum industria de apărare, instruirea personalului în instituții militare, pregătirea și exercițiile, medicina militară şi securitatea cibernetică.
La rândul său, ministrul Bourita a menționat importanța pe care Marocul o acordă relației cu România și a subliniat necesitatea revigorării dialogului la toate nivelurile, precum și nevoia de a identifica noi domenii de cooperare. Pe timpul întrevederii au fost abordate reperele semnificative ale agendelor de securitate ale celor două țări, discuțiile concentrându-se pe situația din zona Mării Negre, din Africa și Orientul Mijlociu, precum și pe eforturile ambelor părți de asigurare a stabilității la nivel regional.”