Ministrul Sanatatii cere o serie de masuri de urgenta pentru Romania la ora actuala, iar asta deoarece Alexandru Rafila vorbeste in mod oficial despre faptul ca trebuie facuta o reanalizare a modului in care sunt finantate spitalele din Romania, pentru ca ele sa ofere performantele medicale de care au nevoie romanii acum.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ceea ce presupune acest lucru pentru ca serviciile medicale sa fie imbunatatite la nivelul intregii tari, separat recomandandu-le romanilor sa ia pastilele cu iod din farmacii, chiar daca nu exista pericol de atac nuclear, dar e bine sa fie toata lumea pregatita din timp.
“Aceste pastile au valabilitate încă patru ani. O parte dintre ele au fost distribuite în farmacii. Oamenii nu au fost suficient de convinși. Într-o situație de criză, va fi o provocare să distribui o cantitate mare de pastile cu iod la toate persoane. Este o listă foarte mare de unde oamenii pot ridica în continuare pastilele. Să sperăm că nu vom avea nevoie de ele, dar în cazul unei astfel de situații este bine să fim pregătiți.
Avem performanţa managerială a spitalului, tipuri de servicii pe care le oferă spitalul şi acesta trebuie să se dezvolte într-un mod sănătos, iar aceste fonduri care vin de la CNAS să fie acoperitoare pentru activitate. Am avut un exemplu la Spitalul Judeţean din Oradea, unde, lună de lună, există un excedent în ceea ce priveşte veniturile proprii, pentru că un spital poate să facă şi venituri proprii.
Deci, ţine şi de abilitatea managerială. Pe de altă parte, în România modul de finanţare al spitalelor trebuie revăzut şi am avut discuţii încă de anul trecut cu CNAS, astfel încât să putem să finanţăm asistenţa medicală spitalicească cât mai apropiat de valoarea serviciilor, iar la spitale să fie plătită performanţa. Primul ministru a avut o intervenţie în acest sens.
Sunt spitale care duc greul sistemului sanitar, rezolvă cele mai complicate şi costisitoare cazuri şi ele sunt finanţate într-un mod foarte asemănător cu spitale care, de obicei, trimit pacienţii în alte părţi. Lucrul acesta trebuie să înceteze. Noi suntem deschişi, şi cu finanţatorul, CNAS, să facem un grup de lucru împreună.
Bineînţeles şi cu specialiştii din diverse domenii şi să avem o finanţare a activităţii medicale spitaliceşti bazată, pe de o parte, pe costurile reale, şi pe altă parte pe performanţa efectivă a fiecărui spital în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor. Dacă vom plăti la fel şi performanţa şi lipsa de performanţă, atunci, cu siguranţă, nu va exista o finanţare suficientă pentru spitalele care duc greul sistemului de sănătate.”