Ministrul Sanatatii a facut o serie de declaratii oficiale de ultim moment cu anunturi pentru medicii din toata Romania, iar asta pentru ca Alexandru Rafila vorbeste despre vechimea echipamentelor medicale pe care medicii le folosesc, unele dintre ele avand si peste 15 ani vechime, din pacate.
Ministrul Sanatatii spune ca medicii ar trebui sa ceara inlocuirea acestor echipamente vechi cu altele noi, pentru ca daca nu o fac, nu au cum sa le primeasca, separat Alexandru Rafila vorbind si despre necesitatea crearii unor centre de ingrijire dedicate pentru nou-nascuti care necesita internare pe termen lung.
“Dacă ai o trusă de chirurgie sau un laringoscop vechi, el nu se schimbă singur, trebuie cineva să le solicite. Mă uitam la vechimea diverselor tipuri de echipamente. Cred că este, probabil, şi o anumită limitare, ca să zic aşa, a interesului pentru schimbarea acestor echipamente pentru că, ştiţi bine, spitalele sunt sub diverse tipuri de autorităţi subordonate.
Dar, în mod evident, managementul spitalului, autoritatea care deţine spitalul trebuie să se preocupe încât aceste secţii să primeasca ce au nevoie. Ca să primeşti, trebuie să ceri. Noi avem acest principiu, la Ministerul Sănătăţii, cel puţin în ultimii doi-trei ani, în care investiţiile din ţară sunt bazate pe o nevoie reală, pe o mapare a echipamentelor existente.
Să completăm acolo unde nu există, să le înlocuim pe cele care sunt foarte vechi. Or, lucrul ăsta trebuie să se reflecte şi la nivelul fiecărei autorităţi care deţine în subordine spitale. Până la urmă, dacă ai o trusă de chirurgie sau un laringoscop vechi, el nu se schimbă singur, trebuie cineva să îl solicite şi, dacă dumneavoastră, în evaluare aţi fi făcut şi o inventariere a solicitărilor pentru schimbarea acestor echipamente.
O să vedeţi că tot de 20 de ani sau de 15 ani nu au fost solicitate. Trebuie, cumva, să generăm şi schimbarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale personalului medical. Este şi o responsabilitate a managementului spitalului, a şefilor de secţie, adică trebuie toată lumea să lucreze la chestiunea asta, nu se poate să lucreze doar o anumită autoritate. Cam aşa văd eu lucrurile.
Am văzut, printre propunerile de la Salvaţi Copiii, una care este foarte raţională şi de care o să ţinem cont, cu siguranţă, în afară de celelalte la care deja lucrăm la implementare, este cea legată de pacienţii pediatrici care trebuie îngrijiţi perioade îndelungate şi care ocupă, să spunem, locuri în secţiile de Neonatologie avansată.”