X

Comisia Europeana Anunta o Strategie Industriala Comuna pentru Aparare

Astăzi, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au prezentat prima strategie industrială europeană de apărare la nivelul UE și au propus un set ambițios de noi acțiuni pentru a sprijini competitivitatea și pregătirea industriei sale de apărare.

În urmă cu doi ani, războiul de agresiune nejustificat și în desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei a marcat revenirea unui conflict de mare intensitate pe continentul nostru. Strategia industrială europeană de apărare (EDIS) stabilește o viziune clară, pe termen lung, pentru a obține pregătirea industrială a apărării în Uniunea Europeană.

Ca prim mijloc imediat și central de implementare a Strategiei, Comisia Europeană prezintă astăzi o propunere legislativă pentru un Program european pentru industria de apărare (EDIP) și un cadru de măsuri pentru a asigura disponibilitatea și furnizarea în timp util a produselor de apărare.

Strategia subliniază provocările cu care se confruntă în prezent Baza tehnologică și industrială de apărare europeană (EDTIB), dar și oportunitatea de a-și valorifica întregul potențial și stabilește o direcție pentru următorul deceniu.

Pentru a crește gradul de pregătire industrială europeană pentru apărare, statele membre trebuie să investească mai mult, mai bine, împreună și european. Pentru a sprijini statele membre în atingerea acestor obiective, Strategia industrială europeană de apărare prezintă un set de acțiuni care vizează:

  • Sprijinirea unei exprimări mai eficiente a cererii de apărare colectivă a statelor membre. Aceasta se va baza pe instrumentele și inițiativele existente, cum ar fi Planul de dezvoltare a capacităților (CDP), evaluarea anuală coordonată a apărării (CARD) și cooperarea structurată permanentă (PESCO). Acesta va fi sprijinit prin stimularea cooperării statelor membre în faza de achiziție a capacităților de apărare;
  • Asigurarea disponibilității tuturor produselor de apărare printr-un EDTIB mai receptiv, în orice circumstanță și orizon de timp. Vor fi sprijinite investițiile statelor membre și ale industriei europene de apărare în dezvoltarea și introducerea pe piață a tehnologiilor și capacităților de apărare de ultimă generație de mâine. De asemenea, sunt propuse măsuri pentru a se asigura că EDTIB are la dispoziție ceea ce are nevoie chiar și în perioadele de criză, sporind astfel securitatea aprovizionării UE;
  • Asigurarea faptului că bugetele naționale și ale UE sprijină cu mijloacele necesare adaptarea industriei europene de apărare la noul context de securitate;
  • Integrarea unei culturi de pregătire a apărării în toate politicile, în special prin solicitarea unei revizuiri a politicii de creditare a Băncii Europene de Investiții în acest an;
  • Dezvoltarea legăturilor mai strânse cu Ucraina prin participarea acesteia la inițiativele Uniunii în sprijinul industriei de apărare și stimularea cooperării dintre UE și industria ucraineană de apărare;
  • Colaborarea cu NATO și partenerii noștri strategici, cu idei similare și internaționale și cooperarea mai strânsă cu Ucraina.

Strategia stabilește indicatori care vizează măsurarea progresului statelor membre către pregătirea industrială. Statele membre sunt invitate să:

  • Achiziționeze cel puțin 40% din echipamentele de apărare în mod colaborativ până în 2030;
  • Se asigure că, până în 2030, valoarea comerțului de apărare intra-UE reprezintă cel puțin 35% din valoarea pieței UE de apărare;
  • Facă progrese constante în direcția achiziționării a cel puțin 50% din bugetul pentru achiziții publice pentru apărare în UE până în 2030 și a 60% până în 2035.

Programul european al industriei de apărare (EDIP) este noua inițiativă legislativă care va face o punte de la măsurile de urgență pe termen scurt, adoptate în 2023 și care se încheie în 2025, la o abordare mai structurală și pe termen lung pentru a atinge pregătirea industrială a apărării. Aceasta va asigura continuitatea în sprijinul bazei tehnologice și industriale europene de apărare, pentru a însoți adaptarea rapidă a acesteia la noua realitate.

This post was last modified on mart. 7, 2024, 10:05 PM 22:05

Disqus Comments Loading...