Ministrul Sanatatii face in mod oficial 3 anunturi de ultim moment pentru romanii din intreaga tara, iar asta deoarece Alexandru Rafila ne vorbeste in mod oficial despre faptul ca salariile profesionistilor din DSP-uri au fost crescute la nivelul salariilor de la ministerul pe care il conduce, recent.
Ministrul Sanatatii vorbeste si despre obezitate, care este o problema tot mai mare in Romania, afirmand ca din 2025 va exista educatie pentru sanatate in scoli, iar la final vorbeste si despre menopauza care afecteaza foarte multe femei, dar despre care nu toate stiu chiar atat de multe, detalii fiind mai jos.
“Salariile au fost mărite la nivelul salariilor de la nivelul Ministerului Sănătăţii, deci nu cred că există motive de alte revendicări. Ştiu că există anumite organizaţii sindicale nereprezentative care se ocupă cu aşa ceva, dar nu cred că un om serios, care lucrează într-o Direcţie de sănătate publică, un funcţionar sau un profesionist care lucrează în Direcţiile de sănătate publică să nu aprecieze că Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României au făcut toate eforturile pentru mărirea veniturilor salariale la aceste unităţi care sunt în subordinea ministerului.
Indicele de obezitate este un indicator foarte important al sănătății sociale. Aș începe cu sintagma Mens sana in corpore sano. Pentru a avea o societate sănătoasă fizic și psihic este necesară educația pentru sănătate. Comportamentul alimentar se moderează de la începutul vieții, de către mamă.
Înțelegerea limbajului noului născut se face la început de către mamă, apoi este necesară învățarea acestui comportament. De tratat nu știu dacă îi putem trata pentru că sunt alegeri personale, mai ales ale părinților, dar informațiile vor ajuta extraordinar de mult pentru că vor ști cum să se ferească de anumite alimente, de ce să se ferească de ele, că nu este doar un moft al părinților că nu vor să le dea dulciuri sau pizza în fiecare zi.
Eu cred că trei sferturi dintre femei nu ştiu exact despre ce este vorba şi de multe ori această remarcă legată de menopauză e folosită peiorativ. Cred că trebuie să educăm şi femeile adulte, iar evoluţia demografică la nivel global ne arată că un sfert dintre femeile din lume, dintre toate femeile, inclusiv fete, copii ş.a.m.d. sunt în această perioadă.
In România avem cifre foarte asemănătoare, circa 4,5 milioane de femei, la nivel global 26%, plecând în urmă cu 10 ani de la 22%, ceea ce înseamnă că acest proces de îmbătrânire a populaţiei se manifestă la nivel global, iar consecinţele sunt multiple, fie că se referă la sănătatea individuală sau sănătatea comunităţilor, dar există şi un impact asupra dezvoltării economice.”
This post was last modified on mart. 7, 2024, 10:05 PM 22:05