Ministerul Apararii anunta o extrem de importanta premiera pentru romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca in atentia noastra sunt aduse, in mod oficial, realizarile medicilor de la Spitalul Militar “dr. Carol Davila” din Bucuresti, unde a fost realizata o operatie prin pleoapa de catre doctori.
Ministerul Apararii vorbeste mai jos despre acest lucru si cat de important a fost el pentru medicina din Romania, in aceasta perioada, separat MApN vorbind inclusiv despre soldatii romani care au trecut prin cursuri de supravietuire in mediu montan, cu mai multe detalii disponibile pentru noi mai jos.
“Primul caz din România de operație pe creier prin pleoapă a avut loc la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” La finele anului trecut, caracterul minim invaziv al intervențiilor care țin de chirurgia epilepsiei a depășit o nouă barieră. Cazul pe care vi-l prezentăm în premieră națională este al unui pacient în vârstă de 49 de ani.
Cunoscut cu un accident vascular cerebral ischemic major și crize de epilepsie încă din copilărie. Când a ajuns în atenția echipei medicale, frecvența crizelor era de aproximativ 3-4 crize pe săptămână. Echipa de neuroepileptologi a conceput un plan de chirurgia epilepsiei care propunea rezecția polului temporal, nucleului amigdalian și hipocampului.
Dacă planul ar fi fost greșit, pacientul ar fi avut tulburări severe de memorie, fapt ce îi putea afecta sever calitatea vieții. S-a stabilit că cea mai bună opțiune pentru acest caz era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi. Intervenția a durat 6 ore. Pregătirea a fost realizată în prealabil prin reconstrucții tridimensionale.
Si exersată atât în mediul virtual în repetate rânduri cât și în cadrul unor cursuri de disecție specializate ce au avut loc în Barcelona, Spania. Astfel, la trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la trei-patru crize pe săptămână la … niciuna în trei luni! Definiția de „caz vindecat” totuși este absența crizelor timp de doi ani de la intervenție, pacientul rămânând atent monitorizat în această perioadă de către echipa de neuroepileptologie.
În perioada 26.02-08.03.2024 la Baza de Perfecționare Vânători de Munte “Bucegi” s-au desfășurat cursurile de 𝑺𝒖𝒑𝒓𝒂𝒗𝒊𝒆𝒕̦𝒖𝒊𝒓𝒆 𝒊̂𝒏 𝒎𝒆𝒅𝒊𝒖 𝒎𝒐𝒏𝒕𝒂𝒏 și de 𝑪𝙖̆𝒖𝙩𝒂𝙧𝒆-𝑺𝙖𝒍𝙫𝒂𝙧𝒆 𝒊̂𝙣 𝙢𝒆𝙙𝒊𝙪 𝙢𝒐𝙣𝒕𝙖𝒏, modulele de iarnă. Sub îndrumarea atentă a instructorilor, cursanții și-au însușit și perfecționat tehnicile de supraviețuire pe munte pe timp de iarnă, respectiv tehnicile de căutare și salvare a accidentaților pe munte.”
This post was last modified on mart. 10, 2024, 3:43 PM 15:43