Ministrul Educatiei ii informeaza in mod oficial pe romanii din intreaga tara in legatura cu un anunt facut de catre OCDE pentru toata Romania, iar asta deoarece Ligia Deca a fost prezenta la lansarea unui Studiu Economic pentru 2024, care vizeaza inclusiv sectorul invatamantului din Romania, unul cu probleme mari.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre ceea ce a fost inclus in cadrul acestui studiu publicat de catre OCDE, inclusiv pentru ceea ce inseamna dezvoltarea invatamantului romanesc, separat vorbindu-se si despre oportunitatile de care pot avea parte studentii romani de pretutindeni in viitor.
“Astăzi a avut loc, la Palatul Victoria, lansarea Studiului Economic 2024 pentru România, elaborat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Evenimentul a avut loc în prezența domnului Prim-Ministru Marcel Ciolacu, a Secretarului General al OCDE, domnul Mathias Cormann, alături de alți colegi miniștri.
Studiul OCDE reprezintă un instrument valoros pentru a înțelege mai bine perspectivele de dezvoltare economică a României. Abordarea integrată face ca acest studiu să propună o serie de recomandări pentru domenii variate, inclusiv educația. În acest context, aș menționa că Guvernul României a prioritizat bugetul pentru învățământ, în 2024 acesta atingând 4,3% din PIB, ceea ce reprezintă o creștere istorică. Sumele alocate educației reprezintă investiții,
Si nu cheltuieli, unul dintre principalele obiective fiind acela de a reduce inechitățile de ordin socioeconomic atât în învățământul preuniversitar, cât și în cel superior. Vom continua să alocăm sumele necesare pentru a sprijini școlile din zonele defavorizate. Vom continua să dotăm școli, până când toate spațiile în care copiii învață vor fi adecvate unui proces educațional de calitate.
Suntem, de asemenea, preocupați să îmbunătățim formarea inițială și continuă a cadrelor didactice, precum și să extindem accesul la serviciile de educație timpurie. Acesta din urmă este un obiectiv principal încă din prima zi a mandatului meu. Continuăm. Pentru viitorul copiilor noștri! Studenții români de pretutindeni au nevoie de oportunități echitabile pentru dezvoltare și afirmare academică în România și îmi doresc să le oferim aceste oportunități!
Mă bucur că am putut sublinia angajamentul pentru colaborare și intenția fermă de a implementa măsuri concrete menite să le ofere sprijin real, într-o discuție pe care am avut-o, în această dimineață, chiar cu reprezentanții Federației Tinerilor Basarabeni. Un pas semnificativ pentru creșterea sprijinului a fost deja făcut – bursele pentru școlarizare au fost majorate de la 65 de euro/lună la 900 de lei/lună.”