Ministrul Muncii din România, Simona Bucura-Oprescu a fost prezenta in cadrul Reuniunii comune a Consiliilor ECOFIN și EPSCO desfășurate la Bruxelles în perioada 11-12 martie si a subliniat necesitatea dublării convergenței sociale prin amplificarea suportului financiar și tehnic acordat statelor membre ale Uniunii Europene.
Simona Bucura-Oprescu spune ca pe agenda discuțiilor Consiliului EPSCO s-au aflat teme de importanță majoră legate de prioritățile politice ale Uniunii în domeniul social, incluzând Pilonul european al drepturilor sociale, Directiva privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pe platformele informatice și Programul european de ocupare. Un moment-cheie al întâlnirii a fost aprobarea Directivei privind munca pe platforme, un subiect de actualitate și relevanță în contextul tranziției digitale.
Ministrul Bucura-Oprescu a exprimat un punct de vedere echilibrat cu privire la noua Directivă, menționând că, deși nu este perfectă, aceasta reprezintă rezultatul unor negocieri intense desfășurate pe parcursul a trei ani și reflectă compromisul atins sub președinția a șase state ale Consiliului Uniunii Europene. Directiva vizează reglementarea unui sector crucial, având în vedere provocările tranziției digitale.
Mai mult, ministrul român a punctat eforturile României de a alinia politicile sociale naționale la nevoile și provocările specifice pentru a asigura convergența și incluziunea socială. A subliniat importanța adaptării la particularitățile fiecărui stat membru în ceea ce privește situația economică, bugetară și socială, pentru a garanta implementarea eficientă a Cadrului de Convergență Socială. Acest demers este considerat esențial pentru recuperarea decalajelor în materie de politică de ocupare a forței de muncă.
„Succesul viitor al Uniunii Europene depinde în mare măsură de eficacitatea piețelor forței de muncă, a sistemelor de educație și formare profesională, precum și de performanța sistemelor de protecție socială naționale”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, evidențiind astfel rolul critic al convergenței sociale și al sprijinului financiar și tehnic în consolidarea coeziunii și prosperității comune în cadrul Uniunii Europene.