Ministrul Educatiei a decis sa-i anunte in mod oficial pe romanii din intreaga tara despre implementarea unui nou proiect extrem de important pentru scolile din toata Romania, iar asta pentru ca ni se pun in vedere masurile menite sa imbunatateasca substantial calitate actului educational in toata tara.
Ministrul Educatiei explica mai jos cum anume ar urma sa fie aplicate prevederile acestui proiect special, Ligia Deca incercand sa rezolve problemele sistemului de invatamant, pentru a le oferi elevilor educatile la cele mai inalte standarde in Romania la ora acutuala, ceea ce oricine isi doreste oricum.
“Ministerul Educației, în calitate de beneficiar, anunță implementarea proiectului „e-Evaluare, e-Examinare în Educație (4E-Education)”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene. Proiectul va fi implementat de Unitatea de Implementare a Proiectelor Finanțate din Fonduri Europene, în parteneriat cu Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – CNPEE.
In perioada 7 martie 2024 – 30 septembrie 2025, și vizează dezvoltarea unei abordări integrate pentru desfășurarea activităților didactice în mediul digital. Obiectivele sunt orientate către crearea unui sistem de evaluare și testare securizată online și îmbunătățirea calității resurselor educaționale prin: Dezvoltarea unei platforme de evaluare securizată a competențelor elevilor.
Crearea a 200.000 de itemi și teste pentru evaluările și examenele naționale;
Extinderea platformei manualelor digitale pentru învățământul preuniversitar (manuale.edu.ro), prin adăugarea unui pachet de 67.000 de resurse educaționale deschise – RED, pentru nivelurile cuprinse între clasa pregătitoare și clasa a VIII-a, inclusiv, pentru toate disciplinele; Dezvoltarea resurselor educaționale deschise incluzive pentru toate clasele de gimnaziu, inclusiv resurse pentru sprijinul elevilor cu dizabilități, sportivi, cerințe educaționale speciale, a celor spitalizați etc..Crearea de conținut educațional digital pentru trei niveluri diferite de aprofundare diferențiată a cunoașterii (remedială, accesibilă, performanță); Instruirea a 4.700 de cadre didactice în vederea utilizării platformei (100 de profesori din fiecare județ și din fiecare sector al Municipiului București). Aceste acțiuni sunt răspunsul la necesitatea adaptării sistemului educațional la cerințele erei digitale și la obiectivele strategice naționale și europene, în concordanță cu Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și cu angajamentele asumate prin Proiectul „România Educată”.
Legea învățământului preuniversitar prevede că toate „Evaluările și examenele naționale vor fi în integralitate standardizate și administrate în format digital începând cu anul școlar 2027 – 2028”. Proiectul „e-Evaluare, e-Examinare în Educație (4E-Education)” marchează implementarea Cadrului de Referință Național privind Competențele Digitale pentru Învățământul Preuniversitar. Această inițiativă se bazează pe principiile stabilite în documentul-cadru, având ca scop îmbunătățirea competențelor digitale ale elevilor de la nivel primar și gimnazial.”
This post was last modified on mart. 12, 2024, 11:27 PM 23:27