Ministrul Sanatatii a decis sa faca o serie de anunturi de ultim moment pentru masurile urgente care sunt necesare in spitalele din toata Romania, iar asta deoarece un protest recent initiat de catre angajatii acestora, arata cat de mai sunt problemele lui Alexandru Rafila, inainte de a pleca la Buxelles, ca europarlamentar.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre masurile luate pana acum de catre Guvernul Romaniei pentru angajatii din spitale, dar si ceea ce trebuie luat in viitor pentru ajutarea lor, Alexandru Rafila spunand si ca 2 miliarde de euro se vor investi in urmatorii 2 ani pentru constructia de noi spitale regionale in tara.
“Prin ordonanță de urgență au fost mărite semnificativ veniturile personalului medical, mai ales acolo unde existau discrepanțe. Sper să existe și bună-credință din partea acestei federații și colegii mei de la Ministerul Sănătății îi vor primi încât să asculte aceste doleanțe, și, în măsura în care este posibil, să le rezolvăm.
Una dintre revendicările lor, care se referă la noua lege a salarizării, ne-o dorim cu toții, nu se referă doar la personalul medical; și bineînțeles că există o procedură legală prin care în Parlamentul României să fie adoptată această lege. Nu cred că este vorba despre protestul medicilor. Este vorba despre protestul organizat de o federaţie, Federaţia Solidaritatea Sanitară. Dânşii au anumite revendicări.
Noi am avut discuţii, chiar şi primul ministru a avut discuţii cu Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară. Ştiţi bine că prin ordonanţă de urgenţă au fost mărite semnificativ veniturile personalului medical, mai ales acolo unde existau discrepanţe, mai ales pentru asistenţii medicali, pentru personalul tehnic TESA, pentru personal auxiliar. Noi suntem deschişi unui dialog, sper să existe şi bună-credinţă din partea acestei federaţii şi colegii mei de la Ministerul Sănătăţii îi vor primi să asculte aceste doleanţe şi, în măsura în care este posibil, să le rezolvăm.
Bănuiesc dacă există, aşa cum vă spuneam, bună-credinţă şi sunt apreciate în mod corect eforturile pe care le-a făcut Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, încât să rezolve revendicările salariale care se pot rezolva în acest moment în condiţii economice dificile, cred că se poate ajunge la o înţelegere. Repet, buna-credinţă este însă necesară de ambele părţi.
Am reușit să încheiem toate cele trei proiecte tehnice ale acestor trei spitale, Cluj, Iași și Craiova. Am semnat pentru începerea lucrărilor efective la Iași și la Cluj, în urmă cu câteva săptămâni. Probabil săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare semnăm și pentru Craiova, care era puțin întârziat. Între timp au demarat procedurile de achiziție publică pentru construcția acestor spitale.”