Ministrul Finanțelor, Marcel Bolos, a anunțat o inițiativă ambițioasă pentru reformarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), subliniind importanța colectării eficiente a veniturilor pentru menținerea obiectivelor de deficit și finanțarea serviciilor publice esențiale.
“Este limpede pentru oricine se uită la ponderea veniturilor încasate de ANAF în totalul veniturilor bugetului general consolidat, că nerealizarea nivelului programat al veniturilor înseamnă că nu ne încadrăm în țintele de deficit. Avem responsabilitatea să asigurăm finanțarea pentru investiții, funcționarea instituțiilor medicale, pensii și alocații,” a declarat Bolos.
Marcel Bolos spune ca in contextul unei lupte continue împotriva evaziunii fiscale, ministrul a evidențiat consolidarea capacitații instituționale în colectarea veniturilor și combaterea fenomenului de evaziune fiscală drept o prioritate cheie. Acest angajament a fost marcat prin aprobarea unui Ordonanță de Urgență pentru reorganizarea ANAF, care vizează operacionalizarea structurilor teritoriale județene axate pe combaterea activităților economice ilicite.
“Am urmărit asigurarea unei permanente capacitați de a întreprinde acțiuni de control, la orice oră și în orice loc, pentru toate categoriile de contribuabili,” a explicat Bolos, adăugând că noile inițiative, cum ar fi RO e-Factura, RO e-Transport și RO e-Sigiliu, sunt așteptate să mărească exponențial numărul de acțiuni operative de control.
Ministrul Finantelor a abordat și criticile, subliniind că reorganizarea antifraudei nu reprezintă o revenire la practicile Gărzii Financiare, ci o consolidare a luptei împotriva evaziunii fiscale. “Structurile teritoriale județene ale inspecției antifrauda au un singur scop: să facă ANAF mai puternic în combaterea evaziunii fiscale,” a afirmat el.
O serie de măsuri suplimentare, inclusiv introducerea unui cod de integritate pentru inspectorii fiscali și vamali și reglementări noi pentru atragerea răspunderii, sunt de asemenea în lucru, reflectând o abordare cuprinzătoare pentru îmbunătățirea integrității și eficienței ANAF.
Această reformă majoră a ANAF reprezintă un pas semnificativ în direcția asigurării unei colectări eficiente a veniturilor și a unei lupte îndârjite împotriva evaziunii fiscale, cu scopul final de a contribui la o mai bună administrare a resurselor publice și la susținerea dezvoltării sustenabile a României.