Ministrul Educatiei ofera o serie de foarte importante explicatii oficiale de ultim moment, cu privire la deciziile importante care sunt luate pentru elevii din toata Romania, iar asta deoarece Ligia Deca vorbeste mai jos despre deciziile privind cifrele de scolarizare pentru elevii din intreaga tara din 2024.
Ministrul Educatiei explica mai jos care este scopul unei noi Hotarari de Guvern, care urmeaza sa fie adoptata pentru stabilirea unor cifre de scolarizare noi pentru scolile din toata tara, dar si ce fel de impact urmeaza sa aiba aceste apentru elevii care urmeaza cursurile unitatilor de invatamant din tara.
“Scopul elaborării prezentului act normativ este de a stabili cifra de școlarizare pentru anul școlar, universitar 2024-2025 pentru copii, elevi și studenți; pentru etnici români din afara granițelor, cetățeni români cu domiciliul stabil în străinătate și pentru cetățeni străini în baza documentelor bilaterale în vigoare și a angajamentelor unilaterale, asumate la nivel înalt, repartizată pe niveluri de pregătire, forme și tipuri de învățământ.
Defalcarea cifrelor de școlarizare în plan județean, către inspectoratele școlare și pe instituții de învățământ superior, se realizează de către Ministerul Educației după aprobarea prezentului act normativ. Prezentul act normativ nu produce schimbări structurale față de hotărârile de Guvern inițiate de Ministerul Educației pentru anii școlari/universitari precedenți.
După aprobarea prezentului act normativ, Ministerul Educației repartizează instituțiilor de învățământ superior de stat numărul de locuri/granturi de studii universitare de licență, master și doctorat. Cifrele de școlarizare sunt propuse ținând seama de efectivele de copii/elevi pentru fiecare nivel de învățământ. Cifra totală de școlarizare pentru învățământul preuniversitar propusă pentru anul școlar 2024 – 2025, cu excepția învățământului preuniversitar militar, se menține la nivelul celei aprobate pentru anul școlar 2023- 2024.
Analizând cifrele rezultate în urma centralizării propunerilor inspectoratelor școlare, evoluția demografică a populației școlare și fluxurile de intrări – ieșiri ale acesteia în sistemul educațional, se propune pentru anul școlar 2024-2025 menținerea cifrelor de școlarizare din anul școlar 2023-2024. Cifrele de școlarizare propuse cuprind locuri pentru minori care solicită sau au dobândit o formă de protecție în România, respectiv locuri pentru minori apatrizi a căror ședere pe teritoriul României este oficial recunoscută.
Menționăm că în cadrul cifrei de școlarizare pentru învățământul liceal și postliceal militar sunt incluse solicitările structurilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pentru pregătirea personalului propriu în instituțiile de învățământ aparținând Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Interne.”