Ministrul Sanatatii transmite 3 noi informari oficiale de ultim moment pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca Alexandru Rafila a decis sa le vorbeasca tuturor romanilor din tara despre situatia epidemiologica, numarul cazurilor de Coronavirus si gripa fiind in scadere, impreuna cu cele ale altor viroze.
Ministrul Sanatatii vorbeste si despre faptul ca romanii nu se mai vaccineaza impotriva Coronavirus, desi vaccinul este disponibil, separat aducand in atentie si faptul ca in Romania se fac tot mai multe operatii cardiologice de succes pentru copii care au nevoie de asemenea tipuri de interventii chirurgicale.
“Am avut 500 de cazuri pe zi, acum avem 500 de cazuri pe săptămână. Din păcate, se mai înregistrează și decese. Măsurile de protecție și creșterea acoperirii vaccinale sunt lucruri despre care nu pot să vă spun că s-au petrecut schimbări majore. Practic, cei care apelează la vaccinare în această perioadă sunt foarte, foarte puțini.
Avem vaccinul disponibil în cea mai nouă variantă. Cine dorește se poate duce la medicul de familie și poate fi vaccinat fără niciun fel de problemă, dar numărul de cazuri din momentul de față nu este o problemă de sănătate publică. Nici nu se pune problema asupra solicitării spitalelor sau secțiilor de terapie intensivă în vreun fel. Ne aflăm însă în sezon gripal. Circulă și alte viroze respiratorii. Gripa e una dintre viroze.
Peste 2.500 de copii au fost operaţi în România în ultimii 10 ani însă nu este suficient şi acest parteneriat are nevoie de resurse umane înalt calificate, chirurgia vasculară pediatrică este un domeniu dificil, sunt puţini specialişti la nivel european şi expertiza pe care o au este adusă în România pentru tinerii medici.
Dacă în urmă cu 10 ani 80% din copiii din România care aveau malformaţii cardiace trebuiau să caute o soluţie în afara ţării, în momentul de faţă, 80% se operează în România. Avem tineri specialişti care lucrează împreună cu colegii italieni sau chiar şi singuri în unele situaţii. Sunt convins că în centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj, alături de Târgu Mureş care a dezvoltat această specialitate mai demult dar este destul de limitată ca şi capacitate.
Faptul că se realizează aceste operaţii în România, cu o mortalitate foarte foarte mică, cred că este foarte important. Între 5 şi 10 ani putem să dobândim autonomia din punct se vedere al acestor intervenţii. Şi acum, majoritatea operaţiilor se fac în România dar există operaţii cu un grad mai mare de dificultate la care deplasarea copilului, într-un timp foarte scurt, este necesară.”