Josep Borrell, Inaltul Reprezentat la Comisiei Europene pentru Politica Externa si Politica de Securitate, cere investitii masive in industria de aparare a Europei, si o schimbare de paradigma, dupa ce alegerile prezidentiale din SUA au generat probleme cu sustinerea Ucrainei in ultimele luni.
Josep Borrell vorbeste mai jos despre ceea ce trebuie sa faca Europa in perioada urmatoare pentru a-si creste capacitatea de productie, atat pentru armament, cat si pentru munitie, ambele fiind necesare pentru a supravietui terorii pe care Rusia o imprastie pe tot continentul.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pune în pericol securitatea UE. Cu războiul la ușa noastră, Statele Unite profund divizate în privința sprijinului său continuu pentru Ucraina și a tensiunilor periculoase în creștere în Orientul Mijlociu și în multe alte regiuni, este timpul ca Europa să-și ia securitatea în propriile mâini pentru a-și proteja cetățenii și a-și descuraja. adversarii săi.
Am început deja să inversăm politica „dividendului păcii” – abordarea reducerii cheltuielilor pentru apărare și a producției industriale aferente – care a predominat de mult după sfârșitul Războiului Rece. Din 2022, această schimbare de mentalitate s-a concretizat odată cu aderarea Suediei și Finlandei la NATO, intrarea Danemarcei în cooperarea europeană în domeniul apărării și deciziile statelor membre ale UE de a investi masiv în apărare și de a sprijini Ucraina militar cu 28 de miliarde de euro de la începutul războiului și încă 21 de miliarde EUR anunțate pentru 2024.
UE folosește instrumente precum Facilitatea europeană pentru pace într-un mod inovator pentru a finanța transferul de arme către Ucraina și tocmai am convenit să adăugăm la aceasta 5 miliarde EUR. Facilitate. De asemenea, am mobilizat bugetul UE în moduri fără precedent pentru a sprijini achizițiile comune și investițiile în producția de muniție.
Dar trebuie să facem mult mai mult, trecând de la un mod de urgență la o abordare structurală, pe termen lung. Trebuie să producem și să investim mai mult în apărare, mai rapid și împreună ca europeni. Construirea unei uniuni credibile a apărării va fi un proiect european major pentru următorul deceniu.
Nu vorbim despre crearea unei armate europene. Ceea ce avem nevoie – și ceea ce dorim să realizăm în următorii ani – este o cooperare mai strânsă între armatele noastre naționale și o industrie de apărare mai puternică în Europa. De asemenea, va contribui la construirea unui pilon european eficient în NATO. Trebuie să construim o Europă a apărării care ne permite să acționăm împreună cu aliații noștri atunci când este posibil, dar și independent atunci când este necesar.
În contextul geopolitic actual, nu avem altă opțiune: trebuie să devenim „pregătiți pentru apărare”. Nu pentru că UE ar trebui să poarte război, ci, dimpotrivă, pentru a descuraja potențialii noștri agresori cu certitudinea că industria noastră va fi pregătită să susțină eforturile pe termen lung. Acesta este sensul Strategiei industriale europene de apărare pe care am prezentat-o la 5 martie și care va fi discutată de șefii de stat și de guvern din UE în cursul acestei săptămâni.
This post was last modified on mart. 21, 2024, 10:42 PM 22:42