Ministrul Sanatatii a publicat 2 anunturi oficiale de ultim moment pentru milioane de romani din intreaga tara, ele vizand problemele cu care se confrunta cei care au nevoie de servicii medicale, insa Alexandru Rafila spune ca cetatenii ucrainieni nu au prioritate la serviciile medicale, trecand prin aceleasi greutati ca restul romanilor.
Ministrul Sanatatii explica in mod oficial mai jos de ce Romania este obligata, ca parte a UE sa acorde ingrijire medicala cetatenilor ucrainieni, separat fiind adusa in discutie boala cronica de rinichi si problemele pe care aceasta le genereaza in randul a milioane de romani, chiar si fara sa isi dea seama de ea.
“Asistenţă medicală gratuită, iar accesul la servicii medicale pentru ucraineni în România este similar cu cel al cetăţenilor români, inclusiv accesul la programele de sănătate. O chestiune mai dificilă a fost în asigurarea recunoaşterii calificărilor profesionale pentru medicii din Ucraina. Acolo sunt două impedimente: noi suntem un stat membru al Uniunii Europene şi ştiţi bine că această calificare profesională trebuie să respecte standardele asumate de fiecare stat membru,.
In curricula, şcolarizarea în Ucraina la fel ca şi în Republica Moldova este oarecum diferită faţă de cea din România, plus că exista de multe ori problema legată de limbă, care în profesiunea medicală este esenţială în contactul cu pacientul. Încercăm să facem eforturi pentru ca să asigurăm celor care vin din Ucraina şi au această calificare medicală să le asigurăm posibilitatea să practice în România.
Ceea ce se întâmplă, tragedia umanitară din Ucraina, care cred că în urmă cu trei ani era de neînchipuit că s-ar fi putut întâmpla în Europa, cred că trebuie să ne facă să fim cât mai solidari cu poporul ucrainean. Încercăm prin toate mijloacele, fie că discutăm de cele apropiate profesiei, educaţiei, sănătate, cele politice sau alte instrumente care să ducă cât mai repede la alinarea suferinţelor poporului ucrainean.
Atunci când se găseşte pe teritoriul altor ţări cum este cazul ţării noastre. Trebuie să găsim şi o soluţie pentru ca acest conflict să se încheie într-un mod care să readucă Ucraina în graniţele ei fireşti recunoscute internaţional. Boala cronică de rinichi (BCR) nu se manifestă prin simptome evidente, iar acest lucru duce la o subestimare.
Pe scară largă a prevalenței și incidenței afecțiunii. BCR prezintă o patologie complexă și este favorizată de bolile cardiovasculare, hipertensiune și diabet zaharat, frecvente în rândul românilor. Boala cronică de rinichi poate fi însă ținută sub control dacă se acționează din timp.”