Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o legislatie oficiala de ultim moment, care vine cu masuri menite sa schimbe sistemul educational din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca vrea sa semneze un ordin legat de mobilitatea studentilor, ceea ce va reglementa mai bine universitatile tarii.
Ministrul Educatiei explica mai jos cum vor putea universitatile din Romania sa le ofere studentilor posibilitatea de a se bucura mai usor de o mobilitate mai ridicata in perioada urmatoare, astfel ca merita sa va uitati cu atentie la toate informatiile pentru sti ce urmeaza sa se intample daca urmati recomandarile.
“În vederea consultării publice, în condiţiile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, dar și a consultării preliminare interinstituționale, Ministerul Educaţiei publică următorul proiect și anexele sale. Am lansat în consultare publică proiectul de ordin pentru aprobarea Metodologiei privind mobilitatea academică a studenților.
Este reglementată organizarea, realizarea și tipurile de mobilități academice ale studenților. Mobilitatea academică a studenților reprezintă dreptul studenților și studenților-doctoranzi de a li se recunoaște creditele transferabile dobândite, în condițiile legii, la alte instituții de învățământ superior din țară sau din străinătate. Ordinul reglementează și o serie de măsuri pe care instituția de învățământ superior le întreprinde în vederea realizării mobilităților academice.
Include în planul strategic multianual de dezvoltare instituțională un capitol referitor la internaționalizarea procesului educațional și accesibilizarea mobilităților academice studențești; implementează măsuri active cu privire la accesibilizarea oportunităților de mobilitate academică pentru studenți și studenți-doctoranzi, precum și pentru studenții în situații de risc, studenții cu dizabilități și cei netradiționali.
Inclusiv prin desfășurarea de acțiuni specifice digitalizării procesului de înscriere la o mobilitate academică. De asemenea, este reglementat faptul că studenții instituțiilor de învățământ superior beneficiază de o prezentare publică cu privire la programele de mobilitate națională și internațională disponibile pentru aceștia, cel puțin o dată pe parcursul unui an universitar, iar pentru studenții care urmează să participe la mobilități academice.
Instituțiile de învățământ superior oferă metode și date alternative de evaluare la anumite discipline, în cazul în care mobilitatea la care participă începe înainte de finalizarea sesiunii de examene prevăzute de structura anului universitar, conform reglementărilor instituționale. Instituțiile de învățământ superior pot beneficia de fonduri destinate creșterii numărului de mobilități academice în rândul studenților, acordate prin Programul național pentru internaționalizare universitară „Study in Romania”, program finanțat de Ministerul Educației.