Ministrul Educatiei a anutat in mod oficial o serie de masuri cu modificari de ultim moment pentru sistemul de invatamant romanesc, iar asta pentru ca in atentia studentilor din toata tara, Ligia Deca aduce ceea ce trebuie sa fie stiut in legatura cu planurile de mobilitate, asta pentru ca li se va permite sa beneficieze de o serie de reguli diferite.
Ministrul Educatiei explica mai jos cum se va desfasura mobilitatea academica temporara, si ceea ce trebuie sa faca studentii pentru a se transfera de la o universitate la alta, cum vor fi transferate si creditele pe care le au, Ligia Deca intentionand sa faca o serie de modificari substantiale si foarte bune pentru romani.
“Studentul sau studentul-doctorand poate beneficia de mobilitate academică temporară între două instituții de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu, după caz. Mobilitatea academică temporară pe cont propriu reprezintă mobilitatea temporară efectuată în afara acordurilor interinstituționale de mobilitate academică, la solicitarea studentului care a identificat o posibilă universitate primitoare.
Recunoașterea creditelor de studii transferabile se realizează după finalizarea mobilității, în conformitate cu acordul interinstituțional și regulamentele instituțiilor de învățământ superior implicate, după caz. Decizia privind echivalarea studiilor desfășurate în străinătate sau în cadrul altei instituții de învățământ superior din țară, respectiv decizia privind echivalarea perioadei de practică desfășurată în străinătate, se emite în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la momentul în care dosarul de echivalare a fost depus de student.
Mobilitatea academică temporară pe cont propriu se realizează cu respectarea prevederilor art. 5 alin. (3). Compatibilitatea curriculei în vederea recunoașterii creditelor de studii transferabile se stabilește anterior perioadei de mobilitate, iar recunoașterea creditelor de studii transferabile se realizează după finalizarea mobilității, în conformitate cu regulamentele instituțiilor de învățământ superior implicate, după caz. Mobilitatea academică temporară, pe locuri bugetate sau cu taxă, se poate realiza după primul semestru şi până la sfârşitul penultimului semestru.
Activităţile de practică din cadrul programelor de studii universitare de formare pentru funcțiile didactice se pot derula pe durata unei perioade de stagiu în străinătate în cadrul unui program al Uniunii Europene, care are o componentă dedicată formării iniţiale a profesorilor, perioadă certificată prin documentul de mobilitate Europass.
Mobilitatea academică internațională temporară prin programe internaționale se realizează în conformitate cu reglementările ce privesc respectivele programe. Instituțiile de învățământ superior nu pot impune, prin intermediul reglementărilor instituționale, criterii de eligibilitate care vizează performanța academică a studenților beneficiari de bursă socială pentru participarea la mobilitățile academice temporare studențești. Instituțiile de învățământ pot suplimenta, din fonduri proprii, cuantumul burselor oferite studenților pentru mobilitățile academice interne sau internaționale temporare.”