Ministrul Sanatatii vrea sa adopte un ordin de ultim moment, care aduce o serie de modificari pentru sistemul de sanatate din Romania, iar asta deoarece Alexandru Rafila vizeaza criteriile de performanta in baza carora poate fi incheiat inainte de termen contractul unui manager de unitate medicala.
Ministrul Sanatatii explica mai jos in ce conditii se poate intampla acest lucru, daca nu sunt indeplinite conditiile pentru indeplinirea criteriilor de performanta, Alexandru Rafila afirmand de-a lungul timpului ca se va concentra pe definirea unor criterii de acest gen pentru unitatile medicale din Romania.
“În conformitate cu prevederile art. 176 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, evaluarea managerilor spitalelor publice se realizează pe baza criteriilor de performanţă generale prevăzute prin ordin al ministrului sănătăţii, precum şi pe baza criteriilor specifice şi a ponderilor prevăzute şi aprobate prin act administrativ al conducătorilor ministerelor sau instituţiilor cu reţea sanitară proprie.
Al primarului unităţii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucureşti sau al preşedintelui consiliului judeţean sau prin hotărârea senatului universităţii de medicină şi farmacie, după caz. Prin adresa nr. 1810/08.03.2024, care a fost integistrată la Ministerul Sănătății cu nr. AR 4534/AP 258/DGAM 1368/2024, Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri a solicitat modificarea și completarea anexei actului normativ anterior menționat.
In sensul introducerii prevederii ca pentru unitățile sanitare de tip monospecialitate – psihiatrie, care asigură asistență medicală de specialitate bolnavilor psihic deosebit de periculoși, ce comit fapte deosebit de grave, să se acorde din oficiu punctajul maxim (5 puncte) pentru următorii indicatori: rata infecţiilor asociate asistenţei medicale pe total spital (la 100 de pacienţi externaţi).
Rata de screening pentru germeni cu cu risc epidemic (enterobacterii rezistente la carbipenem, enterococci rezistenți la vancomicină, enterobacrerii producătoare de betalactamaze cu spectru extins) la pacienții internați în secțiile ATI, oncologie, hematologie; rata de conformitate cu administrarea unei doze unice de antibiotic în profilaxia antibiotic preoperatorie constatată la studiul de prevalență de moment.
Această solicitare se justifică pe faptul că acest tip de unități sanitare cu paturi nu au în structură secții de ATI, Oncologie, Hematologie sau Chirurgie, iar indicatorii de mai sus nu pot fi aplicați în acest caz, dar în același timp nu sunt punctați cu punctaj maxim (5 puncte) ca și în cazul celorlați indicatori, iar punctajul maxim obținut de către managerul unității ar fi de maxim 32 puncte, ceea ce duce la obținerea calificativului BINE în contextul în care punctajul nu este influențat de către un factor complet arbitrar voinței echipei manageriale.”