Ministrul Educatiei aduce in atentia tuturor romanilor doua noi declaratii oficiale de ultim moment, Ligia Deca vorbind despre masurile puse in aplicare pentru elevii si profesorii din Romania, iar asta pentru ca a semnat la Miercurea Ciuc un contract pentru finantarea unui nou consortiu de invatamant dual.
Ministrul Educatiei explica din nou mai jos de ce sunt foarte importante aceste proiecte pentru Romania, in vederea imbunatatirii calitatii educatiei, separat aducand in atentie si o nitalnire a grupului ONU care vizeasa sustinerea carierei didactice si a profesorilor, detalii suplimentare fiind oferite mai jos.
“La sediul Ministerului Educației, am semnat, astăzi, alături de domnul Korodi Attila, primarul Municipiului Miercurea Ciuc, contractul de finanțare pentru consorțiul de învățământ dual din municipiu! Proiectul, care beneficiază de o finanțare din PNRR de peste 96 de milioane de lei, reprezintă un important pas făcut de comunitatea din județul Harghita pentru a oferi tinerilor șansa dezvoltării competențelor necesare pentru integrarea pe piața muncii.
Raportat la nevoile specifice ale zonei, implementând ruta duală completă, ce va permite elevilor continuarea studiilor de specialitate inclusiv în învățământul superior. Consorțiul este format din patru unități administrativ-teritoriale, o universitate, patru unități de învățământ preuniversitar, opt operatori economici care vor asigura pregătirea practică, precum și patru alte asociații și va oferi o gamă largă de specializări, precum: biotehnologii, mediu, industrie agro-alimentară, automatizări, robotică, turism.
Am avut ultima întâlnire online a grupului de nivel înalt pentru susținerea profesorilor și a carierei didactice, inițiat de Organizația Națiunilor Unite. În ultimul an, la întâlnirile acestui grup, am pledat pentru salarii competitive, pregătirea temeinică a profesorilor și eliberarea acestora de sarcini administrative în exces.
În linie cu aceste nevoi, recomandările generale formulate de grup pentru țările membre ONU sunt; creșterea investiției în profesori, promovarea echității, a diversității și a incluziunii. Se adaugă creșterea statutului și a demnității profesiei didactice, îmbunătățirea calității în profesia didactică prin formare inițială și pe tot parcursul carierei și susținerea leadership-ului în cariera didactică.
Cred în aceste recomandări și voi continua să le promovez în forurile internaționale din care fac parte! Activitatea mea în acest grup de nivel înalt este o continuare a panelului „Teachers, teaching and the teaching profession” pe care Preşedintele României l-a co-prezidat în septembrie 2022, în cadrul Summitului privind transformarea educației, organizat în marja segmentului de nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.”
This post was last modified on mart. 28, 2024, 9:51 PM 21:51