Ministrul Sanatatii transmite 2 noi anunturi oficiale de ultim moment cu masuri pentru toata Romania, iar asta pentru ca in atentia tuturor oamenilor este adusa o realizare pe care Alexandru Rafila ne-o pune in atentie, iar asta deoarece unitatile de primiri urgente vor avea echipamente de telemedicina de ultima generatie.
Ministrul Sanatatii a sustinut acest proiect foarte important, in diverse randuri, el primind acum finantarea de care are nevoie, iar separat de asta, Alexandru Rafila ne vorbeste si despre nevoia de modificare a felului in care vor fi finantate spitalele din Romania, pentru ca acelea care au nevoie mai mare de bani, sa ii primeasca.
“Unitățile de primire urgențe (UPU) vor fi dotate cu echipamente de telemedicină de ultimă generație. Ministerul Sănătății a finalizat licitația internațională pentru achiziția de echipamente pentru sistemul național de telemedicină de urgență, iar contractul de instalare a acestora a fost semnat astăzi.
131 de Unități de primire urgențe (UPU) și Compartimente primire urgențe (CPU) din spitale județene, municipale și orășenești vor fi dotate cu echipamente IT (hardware și software), sisteme de comunicații date (audio și video), echipamente și dispozitive medicale specifice și alte echipamente pentru asigurarea infrastructurii necesare comunicării cu centrele regionale de telemedicină de urgență (București, Tg. Mureș, Timișoara și Iași).
Rolul principal al sistemului de telemedicină este de a facilita asigurarea de consultații de specialitate la distanță pentru pacienții ce se prezintă la unitățile/compartimentele de primire urgențe, respectiv asigurarea unui diagnostic rapid și decizii cu privire la tratamentul și transferul pacienților între unitățile sanitare. Sistemul va asigura transmiterea de date (audio și video) în timp real. Proiectul în valoare totală de 6.5 milioane de lei este implementat de Ministerul Sănătății prin proiectul Băncii Mondiale.
Noi o să lucrăm să facem nişte criterii, poate nu am fost eu bine înţeles, ca să putem să identificăm spitalele care în momentul de faţă duc greul sistemului de sănătate din România în ceea ce priveşte numărul de cazuri şi complexitatea cazurilor pe care le rezolvă.
În mod evident aceste spitale au nevoie şi de un normativ diferit de personal faţă de spitalele care rezolvă doar cazuri banale sau care transmit, trimit pacienţii care au patologii mai complexe către aceste spitale de primă linie şi, bineînţeles, şi modul de finanţare al acestor spitale trebuie regândit.”