Armata Romana aduce in imediata atentie a milioanelor de romani doua instiintari oficiale de ultim moment, prin care ni se dezvaluie masurile de ultim moment puse in aplicare in plin razboi in Ucraina, prima avand in vedere exercitiul de mobilizare din Braila si Galati, vizand militarii aflati in rezerva.
Armata Romana vorbeste deasemenea inclusiv despre o serie de intalniri de lucru ale Comitetului de Coordonare al Procesului Reuniunilor ministrilor Apararii din Europa de Sud-Est, unde a participat un reprezentant al MApN, pentru a se discuta despre situatia in care se afla tara noastra, in plin razboi in Ucraina.
“În luna aprilie, în județele Brăila și Galați, se va desfășura primul exercițiu de mobilizare din acest an. Militari din toate structurile de apărare aflați în rezervă vor fi chemați pentru o zi de instrucție și pentru actualizarea situațiilor. Cum se pregătesc centrele din cele două județe și care va fi programul rezerviștilor aflăm de la militarii Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”.
România a găzduit, în zilele de 27 și 28 martie, la Iaşi, întâlnirile de lucru ale Comitetului de coordonare al Procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM-CC) şi ale Comitetului director politico-militar al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est (PMSC). În deschiderea lucrărilor, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, în calitate de președinte în exercițiu al celor două comitete, a evidențiat relevanța acestor formate de lucru.
In actualul context de securitate. Totodată, a subliniat importanța cooperării regionale în cadrul inițiativei SEDM, pentru creșterea relevanței Brigăzii din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Brigade – SEEBRIG) şi pentru consolidarea rezilienței la nivelul statelor membre SEDM. Pe timpul lucrărilor Comitetului director politico-militar al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est.
Au fost abordate aspecte cu privire la stadiul actual al activităților desfăşurate de SEEBRIG, în contextul sărbătoririi a 25 de ani de la înfiinţarea acestei structuri militare, precum şi proiectele de creștere a vizibilității și relevanței SEEBRIG, în actualul context de securitate la nivel regional. În cadrul întâlnirii de lucru a Comitetului de coordonare al Procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est, s-au trecut în revistă proiectele inițiativei.
In derulare și viitoare, cu accent pe inițierea și dezvoltarea domeniului rezilienței. În același format, recenta accedere a Republicii Moldova în cadrul inițiativei SEDM, ca membru cu drepturi depline, a constituit un punct important pe agenda discuțiilor. Evenimentul, la care au participat reprezentanţi din cele 16 state membre și trei organizații internaționale regionale, a beneficiat de sprijinul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”.”