Ministrul Sanatatii anunta o serie de importante masuri oficiale de ultim moment, care sunt puse in aplicare in toata Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca Alexandru Rafila aduce in atentie evolutia lucrarilor pentru investitiile prin PNRR pentru spitalele din Romania, cu detalii si imagini mai jos.
Ministrul Sanatatii aduce deasemenea in atentia noastra problema concediilor medicale, spunand ca la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sta controlul privind verificarea acestora, nu la minister, iar de acolo trebuie sa vina masurile pentru reducerea fenomenului in baza caruia se acorda incorect concediile medicale.
“Lucrările pentru construcția spitalelor din PNRR avansează accelerat! Pavilionul de Politraumă de la Craiova este într-un stadiu avansat al lucrărilor de construcție, clădirea este ridicată deja până la nivelul 2. Investiția se ridică la 44 de milioane de lei, fonduri asigurate prin PNRR. Sănătate pentru oameni! Pavilionul Politraumă nou de la Sibiu va avea 90 de paturi, dintre care 15 digitalizate complet. Investiția se ridică la 82 de milioane de lei, fonduri asigurate prin PNRR.
Cred că trebuie o abordare echilibrată. Aici eu aş menţiona un lucru care cred că este foarte important: în atribuţiile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există foarte clar stipulat că au datoria să controleze modul în care se eliberează aceste concedii şi nu se referă la controlul pacienţilor, ci la marii prescriptori de concedii medicale şi probabil că o organizare mai bună.
Si o intensificare a controalelor va duce la echilibrarea situaţiei în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale. Politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii. Trebuie judecat cu precauţie, pentru că, sigur, sunt boli cronice care sunt cu un impact foarte mare, inclusiv bolile de oncologice, femeile gravide nu mai discutăm că este o astfel de situaţie, avem şi urgenţele medico-chirurgicale, dacă are cineva un accident, de exemplu.
Dar trebuie o evaluare care trebuie făcută cu plătitorul, plătitorul este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Bugetul casei este grevat de o datorie care a crescut, pentru că, de la mai puţin de 1 miliard lei, am ajuns să plătim 6 miliarde lei concedii medicale. Nu pot să spun că e mult sau mai sau este puţin.
Dar trebuie făcută o analiză care să poată să ducă la decizia corectă. Nu se pot face declaraţii, exclusiv declaraţii. Trebuie să avem un plan pe care să putem să vi-l comunicăm după ce cele trei instituţii, respectiv Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii şi, bineînţeles, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, îl au.”
This post was last modified on mart. 31, 2024, 9:51 PM 21:51