Alexandru Rafila a facut o serie de anunturi oficiale de ultim moment cu masuri importante care vizeaza milioane dintre romani, iar asta pentru ca ministrul Sanatatii vorbind despre impozitarea concediilor medicale si oferind informatii legate de oportunitatea ridicarii acestei masuri, sau a pastrarii ei.
Alexandru Rafila a vorbit deasemenea si despre situatia plosnitelor din unele scoli ale Sectorului 5 din Bucuresti, iar asta pentru ca acolo au existat o serie de probleme si scoli inchise, insa ministrul Sanatatii spune ca nu are foarte multe informatii legate de ceea ce se intampla in unitatile de invatamant acum.
“Trebuie judecat cu precauție, pentru că, sigur, sunt boli cronice care sunt cu un impact foarte mare, inclusiv din punct de vedere afectiv, cum ar fi bolile oncologice; de femeile gravide nu mai discutăm că este o astfel de situație; Avem și urgențele medico-chirurgicale, poate are cineva un accident, de exemplu. Trebuie o evaluare făcută cu plătitorul. Plătitorul este Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Bugetul Casei este grevat de o datorie care a crescut, pentru că de la mai puțin de 1 miliard de lei am ajuns să plătim 6 miliarde de lei concedii medicale. Nu pot să spun că e mult sau este puțin, dar trebuie făcută o analiză, care să poată să ducă la decizia corectă. Nu se pot face exclusiv declarații, trebuie să avem un plan pe care să putem să vi-l comunicăm după ce cele trei instituții.
Respectiv Ministerul de Finanțe, Ministerul Sănătății și, bineînțeles, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, le au. Dumneavoastră credeți că știu? Nu știu, poate că dumneavoastră aveți alte informații. Eu nu cred, dar mă rog. Da, e bine ca unitățile școlare care sunt în subordinea primăriilor, după cum știți, să ia măsuri pentru asigurarea igienei în școli.
Igiena în școli e asigurată de către ei, dar să știți că e nevoie, din punctul meu de vedere, alături de igiena în școli și de o campanie de informare. De multe ori, circuitul acesta al insectelor, al paraziților care pot să ajungă în preajma copiilor este un mecanism care se rostogolește, pentru că aceleași condiții igienice trebuie respectate și la domiciliu.
Si de aceea trebuie să existe mai multă implicare și din partea autorităților locale în soluționarea acestei probleme. N-a fost nimic malițios, dar, în mod evident, fiecare unitate școlară, respectiv inspectorat școlar, trebuie să poată să discute despre aceste probleme. Dacă apar probleme, sunt semnalizate în anumite școli.”