Armata Romana confirma in mod oficial actiunile de ultim moment ale soldatilor romani din cadrul NATO, aducand in atentia a milioane de oameni faptul c ain perioada urmatoare va ave aloc la Baza Aeriana 86 Borcea un exercitiu multinational care implica soldatii din cadrul aliantei si aeronave F16MLU.
Armata Romana vorbeste deasemenea si despre marcarea unui eveniment extrem de important, mai exact 20 de ani din momentul in care steagul Romaniei a fost arborat la sediul NATO din Bruxelles, tara noastra fiind protejata de peste 2 decenii de cea mai puternica alianta militara a lumii.
“Exercițiul multinațional INIOCHOS-24. Un detașament format din aproximativ 40 de militari și trei aeronave F16MLU din cadrul Bazei 86 Aeriană Borcea va fi dislocat în Baza Aeriană Andravida, în Grecia. În următoarele trei săptămâni militarii vor participa la exercițiul multinațional INIOCHOS-24, organizat de Forțele Aeriene Elene. În exercițiu vor fi implicate Forțele Aeriene din 14 țări, care vor avea posibilitatea instruirii și integrării operaționale într-un scenariu de luptă complex și realist.
10:45, 2 aprilie 2004, drapelul României era arborat la sediul NATO în Bruxelles. Acum 20 de ani, la ora 10:45, ora României, drapelul național era arborat alături de drapelul NATO, atât la Bruxelles, cât și la București. Maiorul Daniel Mihai (stânga), pe atunci sergent, a avut onoarea, împreună cu sergentul major Răzvan Voicu (dreapta) să înalțe drapelul României pe catarg, la sediul NATO din Bruxelles.
Mai bine zis și-au câștigat-o. Din 60 de candidați de la Regimentul 30 Gardă și Protocol „Mihai Viteazul”, ei doi au fost aleși. La Statul Major General, unde s-a cernut elita, din 18 militari adunați din toată armata, tot ei doi au câștigat selecția. Astăzi, 2 aprilie 2024, maiorul Daniel Mihai își aduce aminte cu mândrie de acel moment unic.
Timp de patru zile s-au antrenat la Bruxelles, câte patru ore pe zi alături de delegațiile celorlalte țări primite în NATO. Își aduce aminte de perioada petrecută la Regimentul de Gardă, astăzi Brigada 30 Gardă. Mihai știe cât de chinuitoare pot fi, în orele de stat în onor, mâncărimea de nas, junghiul sau un strop de transpirație curgând pe față.
„Se întâmplă să-ți vină greață, să te lase genunchii, să-ți dea lacrimile de emoție în preajma unui rege, a unui președinte. Eu și Răzvan aveam sute de ore de antrenament, participasem la zeci de ceremonii, aveam condiție fizică de atlet. Și mintea ageră. Cum s-ar zice nu ne tremura sprânceana de la nimic. O dată în viață aderi la NATO. A fost o onoare să reprezint România la Bruxelles!”