Ministrul Educatiei anunta in mod oficial 2 anunturi oficiale de ultim moment cu masuri benefice pentru elevii din toata Romania, Ligia Deca spunand in primul rand ca programul Primul Student in Familie a fost lansat, astfel ca elevii vor avea sansa de a merge la universitate cu taxle de scolarizare si nu numai, platite de Guvern.
Ministrul Educatiei explica mai jos cum anume este finantat acest program si cat de benefic este, Ligia Deca vorbind deasemenea si despre planurile de invatamant pentru studiile de licenta didactica cu dubla specializare, cum sunt structurate si cum pot beneficia cei dornici de aceste programe in Romania.
“A fost lansat programul „Primul student din familie”, o șansă în plus pentru tineri de a fi susținuți să-și continue studiile la facultate! Astăzi, am găzduit o sesiune de informare adresată tuturor celor ce pot fi eligibili pentru acest proiect. Se poate obține finanțare pentru activități de identificare a elevilor ce riscă să nu promoveze examenul de bacalaureat, pentru consilierea elevilor privind programele de studiu din facultăți sau pentru promovarea ofertei educaționale universitare în școli.
Această măsură a fost prevăzută în proiectul „România Educată”, ulterior fiind preluată în legile educației, iar acum o punem în aplicare prin finanțare europeană, pentru a ne asigura că primii studenți din familie vor avea resurse și sprijin să-și continue studiile și să-și construiască un viitor mai bun!
Planurile de învățământ ale programului de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare sunt structurate astfel încât să conducă la obținerea de către absolvenți a unui număr de 240 de credite transferabile, conform ECTS/SECT, repartizate pe o durată de 4 ani de studiu. La elaborarea planurilor de învățământ se au în vedere definirea clară şi delimitarea precisă a competențelor generale şi de specialitate pe cele două specializări ale studiilor universitare de licență.
Asigurând caracterul didactic al programului de studiu. Lista disciplinelor de specialitate din programul de studii de licență didactică cu dublă specializare este constituită din listele disciplinelor stabilite de standardele specifice ale celor două specializări în proporție de 50-50%. Lista disciplinelor de specialitate psihopedagogică vor fi stabilite în conformitate cu prevederile art. 102, alin. (1) și (2) din Legea învățământului superior nr. 199/2023 cu modificările și completările ulterioare.
Competențele dobândite de absolvenții programului de licență didactică cu dublă specializare rezultă din competențele fiecăreia dintre specializările grupate/alăturate în cadrul programului. Admiterea studenţilor în programul de studii de licență didactică cu dublă specializare se realizează pe numărul de locuri alocat cu finanţare de la bugetul de stat aprobat de Ministerul Educaţiei şi pe locuri cu taxă.”
This post was last modified on apr. 3, 2024, 9:51 PM 21:51