Ministrul Educatiei a facut un foarte important anunt oficial pentru invatamant, iar asta deoarece vorbeste despre actiuni de utim moment care vizeaza sistemul de invatamant din Romania, Ligia Deca primind vizita ambasadorului Republicii Albania, pentru a discuta despre colaborarea dintre tari.
Ministrul Educatiei explica mai jos pe ce s-au bazat discutiile cu reprezentanta Albaniei, dar separat de asta, vedem si care sunt rezultatele asteptate in cazul implementarii Strategiei Nationale pentru Sustinerea Parintilor, pe care Ligia Deca o vrea implementata in Romania in cursul urmatorilor ani de zile, cu finantare de la bugetul de stat.
“Astăzi am primit vizita Ambasadorului Republicii Albania, doamna Enkeleda Merkury. În cadrul discuțiilor au fost evocate legăturile istorice și culturale solide dintre cele două popoare, contribuția comunităților de aromâni în Albania, precum și de albanezi în România la menținerea acestor legături. Părțile și-au exprimat dorința dezvoltării relațiilor bilaterale în domeniul educației prin consolidarea cadrului legal al cooperării.
Dialogul a reliefat interesul părților pentru promovarea învățământul pentru minoritățile naționale și dezvoltarea cooperării în învățământul superior, prin impulsionarea mobilităților academice și promovarea colaborării directe între instituțiile de învățământ superior. Mi-am manifestat întreaga deschidere de colaborare cu ministerul de linie din Albania pentru sprijinirea țării în procesul de aderare la Uniunea Europeană, prin identificarea de domenii specifice de colaborare, în vederea împărtășirii de experiență și bune practici.
De asemenea, în perioada 28-30 mai voi participa la Conferința miniștrilor educației din țările participante la Spațiul european al învățământului superior (EHEA)/Procesul Bologna și la Forumul politic Bologna, organizate la Tirana, Albania. Atingerea obiectivelor programelor pentru informare, consiliere și asistență parentală, vizând conştientizarea poziţiei pe care o ocupă părintele în relaţia cu copilul său și natura acestei relaţii vor avea un impact pozitiv în devenirea copiilor ca adulți.
Un alt rezultat estimat va fi acela al implicării directe a părinților în scăderea absenteismului școlar, fapt ce va avea ca finalitate o creștere a participării și, implicit, o scădere semnificativă a analfabetismului funcțional, o pregătire profesională mult mai bună a absolvenților diferitelor cicluri de studii. Prin urmare, se anticipează impactul pozitiv pe care îl vor avea acești absolvenți prin accesul pe piața muncii.
In integrarea ulterioară în societate, pe palierul adaptabilității la progresul științific și la aplicarea și dezvoltarea de tehnologii inovatoare. Stilurile parentale bazate pe o abordare proactivă, deschidere față de nevoile copilului și pe cerințe pozitive vor avea un efect benefic asupra dezvoltării inteligenței emoționale la copii.”