Ministrul Educatiei anunta o serie de explicatii oficiale de ultim moment pentru milioane de romani din toata tara, iar asta deoarece Ligia Deca vrea sa ne aduca in imediata atentie rezultatele pe care le asteapta ministerul sau de la Strategia Nationala pentru Sustinerea Parintilor, pana in anul 2030.
Ministrul Educatiei explica mai jos in ce masura aplicarea acestei strategii in urmatorii ani de zile, ar urma sa aduca rezultatele pe care le asteapta ministerul, totul in conditiile in care pana in momentul de fata nu a existat o strategie de acest gen aplicata pentru Romania, din pacate pentru parinti si elevi.
“Măsurile prevăzute în Planul de acțiune al Strategiei conduc la rezultate relevante privind numărul și varietatea serviciilor destinate susținerii parentale, care acoperă toate segmentele de vârstă ale copiilor (de la naștere până la adolescență) și vizează atât problemele obișnuite/ generale, cât și
probleme specifice/ dificultăți importante.
Elaborarea și punerea în aplicare a programelor de informare, consiliere și asistență parentală destinate familiilor, conform diferitelor etape de dezvoltare a copiilor, utilizând, mai ales, metode bazate pe grupuri de suport, care vizează și împărtășirea de experiențe, vor permite părinților să-și compare experiențele educative personale și să se susțină reciproc.
Promovarea modelului parentalității pozitive va încuraja comportamentele parentale bazate pe
interesul superior al copilului, asigurând un mediu sigur, antrenant și favorabil pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O bună informare a părinților, mai ales a celor din medii dezavantajate, privind creșterea, îngrijirea și educarea copiilor favorizează scăderea ratei abandonului școlar.De asemenea, se creează premisele favorabile diminuarii fenomenelor de neglijare, exploatare, abuzare a copiilor, numărului de căsătorii timpurii în comunitățile sărace, de apariție a sarcinilor în rândul adolescentelor ș.a. Ca urmare a accesării facile a serviciilor de sprijin de către toate categoriile de persoane care au un rol parental, inclusiv de către cei din grupuri vulnerabile, care se confruntă cu provocări mai mari, aceștia se vor simți mai încrezători în capacitatea lor de a avea grijă de copii, dar și mai liniștiți, știind că pot beneficia de ajutor atunci când au nevoie.
De asemenea se preconizează reducerea considerabilă a potențialelor obstacole generate de situații critice, precum separarea, divorțul, părăsirea domiciliului, abandonul școlar etc. Informarea părinților sub forma unor campanii de comunicare adresate populației generale, prin difuzarea de informații despre parentalitate, dezvoltarea copilului, practici parentale etc., apelând la resurse disponibile diferite (TV, jurnale, broșuri, site-uri Internet, aplicații Smartphone) are efecte pozitive asupra comportamentelor acestora față de copii.”
This post was last modified on apr. 8, 2024, 12:04 AM 00:04