Ministrul Sanatatii a semnat in mod oficial un nou ordin foarte important, care a fost publicat deja in Monitorul Oficial, Alexandru Rafila stabilind o serie de noi norme oficiale de ultim moment, care sunt impuse pentru saloanele de infrumusetare si saloanele de tatuaj, piercing si implantare dermala din Romania.
Ministrul Sanatatii detaliaza mai jos de ce sunt necesare aceste noi norme pentru aceste tipuri de afaceri din Romania, Alexandru Rafila stabilind noi masuri in baza carora acestea ar trebui sa functioneze, pentru a le oferi romanilor servicii de cea mai buna calitate, lucru pe care oricine si-l doreste.
“Procedurile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) pot fi realizate în salonul de înfrumusețare, precum și în salonul de tatuaj, piercing și implantare dermală doar de către operator/cosmetician/operator estetic/tehnician, orice abatere de la această regulă fiind calificată ca exercitarea în alte condiții decât cele legale a unei profesii sau activități, în accepțiunea legii.
În cazul în care, în interiorul salonului de înfrumusețare, se desfășoară mai multe tipuri de proceduri, pentru respectarea normelor de igienă nu este obligatorie dublarea cerințelor care sunt comune procedurilor desfășurate în condițiile prezentelor norme. Persoanele prevăzute de art. 1 alin. (1) lit. b) trebuie să se asigure că se respectă normele de igienă, raportat atât la tipurile de proceduri, cât și la volumul cantitativ al procedurilor desfășurate.
Indiferent de serviciile oferite, salonul de înfrumusețare trebuie să aibă următoarele spații și dotări: a) zonă de așteptare; b) zone pentru desfășurarea activităților de coafură, manichiură-pedichiură, cosmetică; c) spații pentru depozitare și păstrare a echipamentului, instrumentarului și a articolelor curate, dezinfectate și sterile. Aceste spații trebuie să fie curate, uscate, separate și închise, iar în acestea trebuie să aibă acces numai persoanele desemnate.
Spațiu de depozitare a echipamentelor și materialelor utilizate pentru curățenie; zonă pentru dezinfecția instrumentarului utilizat; zonă pentru sterilizare, în situația în care este necesară sterilizarea; chiuvetă racordată la apă caldă și rece; acces la vestiar pentru personal; grup sanitar.
Dacă se realizează proceduri de coafare, frizare, bărbierit, colorarea părului, precum și orice alte proceduri pentru păr, salonul de înfrumusețare trebuie să aibă suplimentar cel puțin o unitate pentru spălarea părului, care poate fi dispusă într-o încăpere separată sau în apropierea postului de lucru. Dacă se realizează proceduri de pedichiură în salonul de înfrumusețare, poate fi utilizat și bazin de pedichiură cu folii de unică folosință sau produse cosmetice specifice, inovatoare, care să permită realizarea procedurii fără utilizarea bazinului.”