X

Ministrul Educatiei: Strategie Nationala Oficiala de ULTIM MOMENT Anuntata pentru Toate Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o noua Strategie Nationala care vizeaza toate scolile din Romania, Ligia Deca aducand in imediata atentie a romanilor educatia financiara, care va fi in centrul acestei strategii nationale pentru anii 2024 – 2030, urmand a fi finantata corespunzator de autoritati.

Ministrul Educatiei explica mai jos felul in care va fi implementata Strategia Nationala de Educatie Financiara in Romania, Ligia Deca incercand sa-i ajuge pe elevii din Romania sa inteleaga cum trebuie sa isi administreze viata si finantele pentru viitor, ceva ce ar trebui sa faca parte din cunostintele oricarui elev.

“Am marcat Ziua Educației Financiare printr-un eveniment în care am prezentat Strategia Națională de Educație Financiară (SNEF) 2024 – 2030, care a fost adoptată astăzi în ședința de Guvern. Strategia conturează viziunea României privind educația financiară pentru următorii ani și conține exemple de acțiuni specifice care vor fi întreprinse până în 2030.

Aceasta a fost elaborată de Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Română a Băncilor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, cu implicarea altor părți interesate, atât din mediul public, cât și cel privat, ca urmare a procedurii de consultare publică. Strategia Națională de Educație Financiară are direcții de acțiune pentru: copii și tineri până în 25 de ani; populația adultă; operatorii economici.

De ce este importantă educația financiară? Iată câteva motive: Înțelegerea rolului și a funcției banilor; Înțelegerea necesității planificării financiare și înțelegerea beneficiilor aduse de amânarea satisfacțiilor imediate; Înțelegerea dificultăților financiare și dezvoltarea atitudinii necesare pentru evitarea acestora; Dezvoltarea comportamentului orientat către economisire.

Direcțiile de acțiune pentru copii și tineri până în 25 de ani sunt următoarele: Dezvoltarea și introducerea elementelor de educație financiară în curriculumul național la toate nivelurile de învățământ; Realizarea de acțiuni de educație financiară complementare adresate învățământului preuniversitar și universitar; Introducerea educației financiare în universități; Promovarea unor comportamente financiare responsabile în rândul copiilor și tinerilor prin intermediul mass-media.

Implementarea unor programe de educație financiară destinate cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar; Implementarea unui program național de conștientizare, consiliere și sprijin pentru părinți în vederea educării din perspectivă financiară a copiilor. Pentru implementarea la scară națională a SNEF, cadrul necesar este fixat de Ministerul Educației, în calitate de instituție responsabilă a sistemului educațional formal și de Ministerul Finanțelor, în calitate de instituție responsabilă în domeniul fiscal, specific adulților și operatorilor economici. BNR, ASF, ARB și ANPC, în calitate de parteneri în cadrul Protocolului Național pentru Educație Financiară.”

This post was last modified on apr. 12, 2024, 5:18 PM 17:18

Disqus Comments Loading...