Ministerul Apararii vorbeste in mod oficial despre masurile oficiale de ultim moment, luate pentru activitatile pe care Armata Romana si NATO le desfasoara in plin razboi in Ucraina, Fortele Terestre Romane participand la exercitii impreuna cu militarii NATO la poligonul de instructie Pais din Romania.
Ministerul Apararii vorbeste si despre participarea Fortelor Aeriene Romane la exercitii militare cu NATO, folosind avioanele F-16 in Grecia in cadrul acestora, dar si despre instruirea viitorilor piloti, sau despre foarte importantul exercitiu Sea Shield 24, care se desfasoara in Marea Neagra, sub egida NATO.
“Activități de instruire în comun! În aceste zile, structuri din cadrul Forțelor Terestre, aeronave și personal din cadrul Forțelor Aeriene și militari din cadrul Grupului de Luptă al NATO dislocat în România au participat la un exercițiu complex în poligonul de instrucție Păiș. Prin aceste exerciții, ne asigurăm că militarii noștri sunt pregătiți să facă față provocărilor reale, să ia decizii rapide și să acționeze cu încredere, în vederea menținerii nivelului de pregătire atins și adaptării continue la noile tehnologii și tactici.
Începutul lunii aprilie aduce noutăți de peste ocean. Instruirea viitorilor piloți de luptă ai Forțelor Aeriene Române se află în plină desfășurare! La aproximativ 1 lună de la efectuarea primului zbor alături de un instructor pe aeronava T6, denumit și “dollar ride”, cei 6 studenți ce se antrenează în cadrul programului ENJJPT-Euro-Nato Joint Jet Pilot Training, in baza NATO Sheppard AFB, au executat primul zbor în simplă comandă cu această aeronavă.
După aterizare, fiecare a avut parte de tradiționalul “botez”, marcând astfel momentul cu mare bucurie și emoție. Pe 12 aprilie 2024 a avut loc Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului „INIOCHOS 24” la Centrul de Tactică Aeriană Andravida din Grecia. Participarea detașamentului român la exercițiul “INIOCHOS 24” cu aeronave de luptă confirmă capacitatea de actiune a Forțelor Aeriene Române în cadru multinațional.
Principalele obiective ale exercițiului “INIOCHOS 24” au fost consolidarea interoperabilității între forțele participante și exersarea capacității de planificare a operațiunilor aeriene complexe. La activitate a participat o delegatie condusă de locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi.
„Sea Shield 24”, cel mai complex exercițiu organizat și condus de Forțele Navale Române se află în plină desfășurare. Alături de țara noastră participă 12 state aliate și partenere, precum Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și Statele Unite ale Americii. Peste 2.200 de militari, dintre care aproape 400 de militari străini, cu 135 de mijloace tehnice se antrenează în cadru întrunit, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale.”