Comisia Europeana a anuntat un plan urias de investitii pentru Ucraina, in baza caruia intentioneaza sa trimita anual miliarde de dolari pentru sustinerea tarii afectata de invazia Rusiei, iata ce sume sunt alocate de catre Comisie incepand de acum.
Astăzi, Comisia a adoptat o propunere de decizie de punere în aplicare a Consiliului care evaluează pozitiv Planul pentru Ucraina, reforma cuprinzătoare și strategia de investiții a Ucrainei pentru următorii patru ani. Acest pas important deschide calea pentru un sprijin regulat și previzibil pentru Ucraina în cadrul mecanismului UE pentru Ucraina de până la 50 de miliarde EUR.
Finanțarea din cadrul mecanismului va ajuta Ucraina să-și mențină administrația în funcțiune, să plătească salarii și pensii, să ofere servicii publice de bază și să sprijine redresarea și reconstrucția în timp ce continuă să se apere împotriva agresiunii Rusiei.
Plățile vor fi plătite sub rezerva punerii în aplicare a reformei convenite și a etapelor de investiții prevăzute în anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului. În plus, sprijinul financiar din cadrul Planului Ucraina va fi pus la dispoziție cu condiția prealabilă ca Ucraina să continue să susțină și să respecte mecanismele democratice eficiente.
Evaluarea de către Comisie a Planului pentru Ucraina se bazează pe criteriile stabilite prin Regulamentul privind facilitatea pentru Ucraina. În special, Comisia a evaluat dacă Planul pentru Ucraina constituie un răspuns direcționat și bine echilibrat la obiectivele Facilității pentru Ucraina, dacă abordează provocările din calea de aderare a Ucrainei și dacă răspunde nevoilor Ucrainei de redresare, reconstrucție și modernizare.
Potrivit evaluării Comisiei, Planul pentru Ucraina abordează în mod eficient obiectivele Facilității pentru Ucraina, prin identificarea acelor reforme și investiții cheie care pot stimula creșterea economică durabilă și pot atrage investiții, pentru a amplifica potențialul de creștere al țării pe termen mediu și lung.
Planul oferă, de asemenea, un cadru pentru a ghida redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei. În cele din urmă, evaluarea constată că Planul propune mecanisme și aranjamente adecvate pentru a proteja interesul financiar al UE, prin asigurarea unei implementări, monitorizări și raportări eficiente asupra Planului.
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Strategia Ucrainei pentru reforme și investiții oferă o bază solidă pentru reconstruirea unei Ucraine mai moderne și mai prospere, pe drumul său către UE. Evaluarea pozitivă de către Comisie a Planului pentru Ucraina va deschide calea pentru plăți regulate în cadrul mecanismului pentru Ucraina. Prin propunerea de astăzi, arătăm încă o dată că Europa este alături de Ucraina atât timp cât este nevoie și că suntem gata să oferim sprijinul financiar atât de necesar”.
Planul Ucrainei identifică 69 de reforme și 10 investiții, defalcate în 146 de indicatori calitativi și cantitativi. Reformele propuse în cadrul Planului Ucraina acoperă 15 domenii, inclusiv energia, agricultura, transporturile, tranziția verde și digitală, capitalul uman, precum și întreprinderile de stat, mediul de afaceri, finanțele publice și descentralizarea.
Acestea urmăresc creșterea rezistenței macroeconomice și financiare a Ucrainei, îmbunătățirea guvernanței, creșterea capacității și eficienței administrației, a răspunderii și integrității sistemului judiciar, sprijinirea dezvoltării sectorului privat și crearea unui mediu propice creșterii economice durabile.
Se preconizează că mai multe reforme vor ajuta eforturile Ucrainei pe calea de aderare prin promovarea alinierii la acquis-ul UE, în special în administrația publică, managementul finanțelor publice, combaterea spălării banilor, achizițiile publice, precum și în sectoarele transporturilor și agroalimentare. Investițiile acoperă domeniile capitalului uman, energie, transporturi, agroalimentare, mediul de afaceri și politici regionale.
We've endorsed the Ukraine Plan, paving the way for regular support to Ukraine under the EU's €50 billion Ukraine Facility.
This will help Ukraine to keep its administration running and to provide basic public services, among other necessities, while it continues to defend… pic.twitter.com/R3kLSkV6Ws
— European Commission (@EU_Commission) April 16, 2024