Ministrul Educaatiei a anuntat deciziile oficiale de ultim moment, care au fost luate pentru examenele nationale in Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca vorbeste in mod oficial despre un nou mecanism de siguranta in ceea ce priveste corectarea lucrarilor, pentru a se evita greselile facute de catre profesori.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea inclusiv despre cum s-a creat acest mecanism in baza lectiilor invatate de la simularile pentru examenele nationale din Romania, Ligia Deca explicand mai jos ceea ce urmeaza sa fie pus in aplicare in mod oficial in Romania in cursul urmatorilor ani pentru reglementarea situatiilor.
“Se va adăuga un mecanism de siguranță. În momentul în care al doilea corector intră pe lucrare și introduce o variantă diferită de răspuns decât primul, acesta primește o avertizare să reanalizeze. Am rezolvat tehnic, în sensul în care, atunci când se întâmplă, se va genera o avertizare către corectori pentru a reverifica acele puncte în care cei doi colectori au introdus variante diferite.
Da, în momentul în care al doilea corector intră pe lucrare și introduce o variantă diferită de răspuns decât primul, acesta primește o avertizare să reanalizeze. Dacă își păstrează punctul de vedere, lucrarea se reîntoarce la primul corector pentru a reverifica. Deci, avem acest pas care, cred eu, ar trebui să ne rezolve imensa majoritate a unor astfel de situații.
Deci, pentru examenele naționale, această chestiune va fi remediată. Se va adăuga un mecanism de siguranță pentru aceste subiecte cu răspuns de tip grilă. Aș vrea să subliniez însă că corectura digitalizată, în primul rând, debirocratizează și crește obiectivitatea prin distribuire aleatorie către colectori a lucrărilor.
Ele se anonimizează, se scanează, ulterior se poate face analiză cu privire la gradul de răspuns pe fiecare item, ceea ce ne ajută și în proiectarea experienței educaționale ulterior. În plus, feedbackul primit de la profesorii corectori este că nu crește timpul de evaluare, din contră, el se reduce. Lucruri care înainte se făceau manual, cum ar fi completarea borderourilor, acum se fac automat de către platformă. Deci avem un avantaj.
Și sigur că da, lecțiile învățate la simulări vor însemna îmbunătățiri în desfășurarea examenelor propriu-zise. Și bacalaureatul de toamnă de anul trecut a fost desfășurat online, fără probleme deosebite. Ne așteptăm ca beneficiile corecturii digitalizate să devină și mai evidente după sesiunea de vară de Evaluare Națională și de Bacalaureat.”
This post was last modified on apr. 21, 2024, 7:11 PM 19:11