Ziua Pământului, sărbătorită pe 22 aprilie, a devenit un moment de reflecție globală asupra impactului acțiunilor umane asupra mediului, și un apel către soluții pentru reducerea poluării și degradării naturii. Tema din acest an, “Planetă vs. Plastic”, este o chemare la conștientizare asupra efectelor devastatoare ale poluării cu plastic asupra sănătății umane și a planetei, tema fiind susținută la nivel mondial prin participarea a peste 50 de țări.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța acestei zile pentru România și a prezentat inițiativa națională ca un model de urmat. “Sistemul Garanție-Returnare este proiectul prin care România celebrează această zi. Dorim ca #SGR să fie moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri – un mesaj, o atitudine, un semn de prețuire față de natură. Acest sistem ne va uni pe toți în ‘Hora Reciclării’ cu speranța transformării României din țara depozitării în țara reciclării,” a declarat Fechet.
Începută în 1970 din inițiativa senatorului american Gaylord Nelson și recunoscută oficial de Organizația Națiunilor Unite în 2009, Ziua Pământului a devenit un fenomen global, marcând angajamentul colectiv față de protecția mediului. Evenimentul a crescut în amploare, implicând milioane de oameni din întreaga lume care participă la acțiuni de curățare și plantare de arbori, demonstrând o dorință universală de a contribui la un viitor mai durabil.
Pentru acest an, în spiritul temei alese, earthday.org colaborează cu organizații din Malaezia pentru organizarea unei acțiuni de curățare în Penang, afectată semnificativ de poluarea cu plastic datorată turismului. Se estimează că peste 100.000 de voluntari se vor mobiliza pentru curățarea plajelor și pădurilor, și se vor planta peste un milion de copaci.
În contextul global și local al acestei sărbători, fiecare dintre noi este îndemnat să reflecteze și să acționeze: Tu ce faci de Ziua Pământului?
This post was last modified on apr. 22, 2024, 2:01 PM 14:01